Logo mob
Особистий кабінет

29.04.2020

Прикарпатські енергетики наголошують – підпал сухостою «влетить в копійку»!

За даними ДСНС з початку року на Івано-Франківщині зафіксовано близько 1 500 випадків самовільного підпалу сухої трави, пожежами було охоплено чверть території області. І Прикарпаття далеко не найгірший приклад безвідповідального поводження із сухою травою. Підпали заради розваг та господарських потреб стали причиною масштабних пожеж на території всієї країни. 13 травня, щоб вберегти країну від вогню, уряд суттєво збільшив штрафи за незаконний самовільний підпал сухостою – у 18 разів. Та, не зважаючи на це, господарі продовжують нехтувати законом. За минулу добу в області зафіксували 9 нових пожеж.

 

Попри постійні заборони та застереження енергетиків, рятувальників ДСНС, екологів та поліції, позбуватися сухої трави архаїчним методом – спаленням, стало щорічною традицією для мешканців міста та області. На весні палає минулорічна трава, восени – сухе листя та сміття на полях і приватних ділянках Вогонь бездумно залишають без нагляду, створюючи загрозу для людей, тварин, сусідніх будівель та ліній електропередачі.

Підпалювати сухостій неподалік ліній електропередачі - особливо небезпечно. Адже неконтрольований вогонь створює реальну загрозу обривів проводів, пошкодження електрообладнання. Такі пошкодження призводять до тяжких травм людей і тварин, а інколи – смерті. Згоріле обладнання не може забезпечувати безперебійне електропостачання, а ремонт та заміна інколи займає від декількох годин до кілька днів.

Звісно, щоб захистити електромережі від пожеж, АТ «Прикарпаттяобленерго»  регулярно та ретельно перевіряє стан пожежної безпеки на об’єктах та справність засобів пожежогасіння. На весняно-літній період 2020 року заходи запобігання пожежам в охоронних зонах ліній електропередачі та поблизу трансформаторів АТ «Прикарпаттяобленерго» посилено: в компанії проводитимуться позапланові інструктажі персоналу, тренування з запобігання поширенню вогню, перевірки укомплектування та стану засобів пожежогасіння, стану меж охоронних зон електрообладнання тощо. І хоча до пожежної безпеки в обленерго ставляться вкрай серйозно, від підпалів та необережного поводження з вогнем сторонніх осіб ці заходи можуть виявитись недостатніми. Тому в обленерго регулярно через ЗМІ закликають населення не палити суху траву. Тим більше, що у зв’язку з новими штрафами, таке господарювання може суттєво вдарити по кишені палія. 

13 квітня депутати ВРУ проголосували за збільшення розміру штрафів за підпал сухостою у 18 разів. Зокрема:

  • збільшили розміри штрафів за забруднення атмосферного повітря – заплатити доведеться  від 30 600 грн до 61 200 грн.
  • за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу навколо населених пунктів, вздовж залізниць карають штрафами від 91 800 до 153 тис. грн.
  • за порушення вимог пожежної безпеки в лісах платити доведеться від 1530 грн до 15 300 грн.
  • за самовільне випалювання рослинності або її залишків штрафи встановлені від 3060 грн до 21 420 грн.
  • за самовільне випалювання рослинності або її залишків в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду обійдуться від 6 120 грн до 30 600 грн).

Залежно від наслідків, які спричинить самовільний підпал, халатне господарювання може вилитись у значну суму. Та це ніщо у порівнянні з тим, яку шкоду може спричинити неконтрольований вогонь. Тому, у випадку виявлення підпалу листя чи трави, потрібно негайно зателефонувати у службу порятунку за телефоном 101, щоб пожежу ліквідували. А якщо особа палія відома слід звернутися до Нацполіції (тел. чергової частини: (0342) 75-06-45, на гарячу лінію: 0 800 50-02-02) чи до Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області (тел. (0342) 50-80-73, (0342) 50-04-42). У випадку виникнення пожежі поблизу ліній електропередач слід також додаткомо попередити обленерго (тел. 0 800 50-40-20).