Logo mob
Особистий кабінет

27.05.2021

Приєднатися до електромереж стане простіше та швидше

1 червня 2021 вступають у силу зміни до Кодексу систем розподілу, відповідно до яких суттєво спрощується процедура приєднання до електромереж. Про зміни коментують фахівці АТ «Прикарпаттяобленерго».

 

Приєднання до електромереж – приєднання електроустановки мешканця до електромереж області, які знаходяться на балансі обленерго. Послугу приєднання до електромереж клієнт замовляє тоді, коли йому необхідно «підвести світло» до будівель, в яких електроенергії не було, збільшити потужність, змінити фазність або категорію надійності.

Приєднання до електромереж популярна послуга, тому законодавець прийняв рішення спростити процедуру, зробивши її доступнішою та простішою для клієнтів обленерго.

Найбільше змін торкнулося процедурних моментів, пов’язаних із договорами:

  • запровадження публічних договорів;
  • зменшення кількості документів, що додаються до заяви про приєднання;
  • спрощення для замовників прийняття (акцептування) умов договору про приєднання до електричних мереж;
  • підвищення рівня обізнаності замовників щодо приєднання;
  • прозорості надання послуг з приєднання;
  • покращення інформування споживачів стосовно планових та позапланових перерв в електропостачанні.

Якщо детальніше, то це означає, що договір буде укладатися на однакових умовах для усіх клієнтів, які хочуть замовити послугу приєднання. Публічний договір буде опублікований на сайті, з ним можна буде ознайомитися у будь-який момент і бути впевненим, що саме ці умови, без урахування специфіки кожного окремого випадку, будуть застосовані до кожного клієнта. Раніше обленерго укладало договір із кожним клієнтом окремо, враховуючи індивідуальні обставини та умови для приєднання.

Окрім того, моментом укладення договору та прийняття усіх його умов буде вважатись момент оплати послуги приєднання, а не підписання договору сторонами, як це було раніше.

Ці нововведення дозволять економити час як обленерго, так і його клієнтам, оскільки більше не доведеться враховувати та прописувати усі додаткові та індивідуальні умови, а також витрачати час на підписання договорів.

 

Зміниться також заява про приєднання та перелік необхідних документів.  

У заяві про приєднання споживач має зазначити відомості про:

1) номер запису про право власності та реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно;

2) унікальний номер запису замовника (фізичної особи) в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);

3) реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган і мають відмітку в паспорті (або слово "відмова" у разі, якщо паспорт виготовлений у формі картки) - серія та номер паспорта) (за наявності);

4) наявність/відсутність статусу платника єдиного податку;

5) індивідуальний податковий номер (для юридичних осіб);

6) код ЄДРПОУ у випадку подання заяви юридичною особою.

 

До заяви про приєднання додаються такі документи:

 

1) копія паспорта у разі відсутності унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (для фізичних осіб);

2) належним чином оформлений документ, що посвідчує право на представництво інтересів особи у випадку подання заяви представником;

3) копія документа, що підтверджує право власності чи користування об'єктом нерухомого майна у разі відсутності відомостей у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно;

4) графічні матеріали із зазначенням місця розташування об'єкта (об'єктів) замовника, земельної ділянки замовника та прогнозованої точки приєднання (для об'єктів, що приєднуються до електричних мереж уперше);

5) техніко-економічне обґрунтування (в окремих випадках);

6) інформаційна довідка-повідомлення (довільної форми) щодо наявності або відсутності намірів брати участь в аукціоні з розподілу річної квоти підтримки (для суб'єктів господарювання – виробників відновлюваної енергетики).

 

Також Змінами до Кодексу вирішується питання про приєднання до електричних мереж об’єктів, що розташовані на територіях комплексної забудови. Зокрема передбачено, що електрифікація території, що підлягає комплексній забудові з індивідуальною забудовою житла (крім багатоквартирних житлових будівель), має бути здійснена оператором системи розподілу за рахунок складової тарифу на розподіл електричної енергії шляхом включення до інвестиційної програми оператора системи розподілу в установленому порядку не пізніше 2 років після узгодження проєктно-кошторисної документації.

 Зміни до Кодексу дозволять покращити позицію України в рейтингу Doing Business в частині спрощення приєднання до електромереж, оскільки сприятимуть: підвищенню прозорості процедур регулювання порядку надання послуг з приєднання електроустановок до електричних мереж, забезпеченню балансу інтересів власників електричних мереж та замовників послуг з приєднання електроустановок до електричних мереж, стимулюванню підвищення якості послуг з приєднання та задоволенню попиту на них.

Детальніше про процедуру приєднання можна дізнатися на сайті компанії в розділі «Приєднання» на стартовій сторінці офіційного сайту компанії (https://oe.if.ua/uk/connections/how_to)  або у фахівців Центру обслуговування клієнтів, адреси яких можна знайти на сайті у розділі «Контакти»