Logo mob
Особистий кабінет

16.06.2022

За пошкодження кабельної лінії – штраф. Як уникнути покарання.

АТ «Прикарпаттяобленерго» застерігає мешканців, установи та підприємства в Івано-Франківській області від проведення земельних робіт без узгодження із обленерго проходження трас кабельних ліній. Пошкодження підземних кабельних ліній – адміністративне правопорушення, яке обійдеться недешево.

Літня пора – час для господарювання на своїх ділянках: хтось викорчовує пеньки багаторічних дерев, хтось проводить комунікації, готує основу для нового будівництва тощо. Всі ці плани супроводжуються земельними розкопками, проведення яких заборонене без узгодження з обленерго.

Кабельні лінії електропередачі – це підземні кабелі, які передають електроенергію. Вони знаходяться під напругою, а їх охоронна зона становить 1 метр в обидві сторони від прокладеного кабеля. В цих охоронних зонах законом заборонене будівництво, багаторічні насадження, складування тощо. При розкопках є висока ймовірність зачепити та пошкодити кабелі, знеструмивши навколишні господарства.  У випадку пошкодження мереж, які належать АТ «Прикарпаттяобленерго» винуватці будуть притягнуті до адміністративної відповідальності згідно Закону України.

Коли відбувається пошкодження кабельної вставки чи іншого енергообладнання, це послаблює усю лінію, знижує рівень надійності та якість електропостачання, спричиняє вимкнення електропостачання, які можуть тривати довго через труднощі із доставкою матеріалів. Ремонтні роботи тривають близько 3-4 годин. У службі кабельних мереж обленерго розповідають, що найчастіше земельні роботи без узгодження трас кабельних ліній проводять комунальні підприємства районних центрів області. У цьому році були пошкодження у Галичі, Коломиї, Рогатині та Івано-Франківську. Загалом від початку року було зафіксовано 20 аварійних ситуацій через пошкодження кабельних ліній.

За самовільні розкопки та пошкодження кабеля доведеться заплатити не лише штраф. Як правило, такі земляні роботи обходяться в суму 50 000 грн, а то і більше, адже доводиться відшкодовувати вартість матеріалів та роботу підрядних організацій. Окрім того, якщо обірваний кабель призводить до довготривалих знеструмлень, усю з цим пов’язану шкоду та усі збитки відшкодовує той, хто проводив неузгоджені земляні роботи.

До слова, узгодження проведення земельних робіт, якщо вони не потребують додаткових уточнень,  безкоштовне.

Викликати представників служби кабельних мереж обов’язково необхідно, коли потрібно уточнити де саме проходять траси кабелів для запобігання пошкодження кабельних ліній.

Також з службою кабельних мереж необхідно погоджувати проектну документацію на певні види робіт, повний перелік яких можна знайти на сайті компанії www.oe.if.ua у рубриці «Споживачам», розділ «Замовлення розподільчих послуг».

Для подачі заявки на виклик представників служби кабельних мереж та погодження проектної документації слід звертатись в АТ «Прикарпаттяобленерго» за контактними телефонами: (066) 222-49-15; (067) 343-03-96; (0342) 59-46-75. При подачі заявки необхідно надати інформацію: місце проведення розкопки, назву організації (підприємства), яка буде здійснювати дані роботи, відповідальну особу за проведення робіт та контактний телефон для узгодження часу виїзду чи погодження вище вказаних робіт чи документації.