Logo mob
Особистий кабінет

29.07.2022

Аномальна спека може стати причиною вимкнень в електромережах

Висока температура повітря - справжнє випробування не лише для організму людини, а й для електричного обладнання. На безперебійне електропостачання впливають не лише шквалисті пориви вітрів чи затяжні грози - спека теж може стати наслідком серйозних аварійних ситуацій. Щоб попередити аварії енергетики щороку вживають запобіжних заходів.

 

Цьогорічне літо на Прикарпатті – контрастне. Грози з вітрами змінюються спекою до +35С. Висока температура повітря виставляє додаткові умови до експлуатації електрообладнання і щороку оператори систем розподілу виконують низку організаційних та технічних заходів. Від того, наскільки якісно розроблено та виконано заходи з підготовки електрообладнання до роботи в умовах високих температур – залежить ефективність його роботи.

Найбільшою проблемою у дні, коли стовпчики термометра піднімаються вище 30 градусів, є аварії на «смоляних воронках»  - кінцевих муфтах кабельних ліній електропередачі на опорах чи підстанціях. В особливо спекотні дні 2 з 5 аварій стаються саме через вихід з ладу кінцевої муфти.  «Смоляна воронка» - це своєрідний перехідник, кінцевий пристрій, який установлюють на кінці підземного  кабелю, там де приєднується до опори, для забезпечення його електричного з'єднання з іншими частинами системи. Як правило вони мають чавунний або сталевий корпус, заповнений бітумінозною масою, смолою  для ізоляції місця з'єднання кабелів від заземлених стінок для захисту ізоляції до точки приєднання.

За тривалого використання на поверхні «смоляної воронки» утворюється тонкий шар легкозаймистого пороху. При високих температурах смола у «воронці» нагрівається, розширюється, порох поступає всередину і вступає в реакцію зі смолою.  В результаті – кінцева муфта кабеля роздувається і вибухає, повністю руйнується ізоляція кабеля. Наслідком вибуху, як правило, є знеструмлення підстанції та споживачів, які від неї живляться.

Висока температура також впливає на роботу високовольтного обладнання. Тривала дія  високої температури погіршує електричні характеристики обладнання, і напруга на різних відрізках лінії можу суттєво відрізнятись. Такий влив хоч і не призводить до аварійних ситуацій, але погіршує якість електропостачання, провокує низьку або високу напругу тощо. Окрім того, спека негативно впливає на роботу обладнання, яке працює під тиском – наприклад, високовольтних вимикачів напругою 110кВ. Під впливом високих температур тиск збільшується, що може спричинити викид трансформаторної оливи. Також висока температура може спричини перегрів силових трансформаторів. Коли трансформатор перегрівається, у його елементах можливі короткі замикання та, як наслідок, пожежі. Тривала дія високої температури на обладнання, яке має оливонаповнені елементи може спричинити викидання оливи. У спеку олива нагрівається і збільшується в об’ємі, переливаючись. Ця олива є легкозаймистою, і уже сама по собі несе велику небезпеку пожеж. Окрім того, ввечері, коли спека спадає, олива зменшується в об’ємі, і її рівень стає заниженим через витік. Наступного спекотного дня олива не зможе повноцінно охолоджувати трансформатор, від чого він буде перегріватись. Також тривала дія високої температури на мастико-наповнені вводи  35кВ може спричинити викид мастики та пошкодження вводу 35 кВ.

Як правило, аварійні вимкнення у сильну спеку також проблематично ліквідовувати, оскільки проведення робіт на відкритих  місцевостях при температурі, вищій +30 оС, є небезпечною для життя та здоров’я бригад енергетиків, і тому строго обмежуються часом. Та й в приміщеннях закритих підстанцій у таку спеку при поганій ізоляції температура може бути значно вищою, від чого ризик отримати тепловий удар або травмуватись від аварійних ситуацій значно підвищується. Пріоритетом при вимкненнях для обленерго все є інтереси споживачів,  і бригади працюють при високих температурах, але лише кілька годин, з дотриманням безпеки. Часом, це подовжує час ліквідації аварії. До прикладу, заборонено  планувати тривалі роботи на відкритих місцях (у полях), де відсутні поблизу робочого місця природні місця затінку від сонця (дерева, кущі),  - а у періоди, коли температура повітря піднімається вище +32оС, заборонено  виконувати роботи на опорах та з робочих платформ підйомників. Якщо поломка стається у полі, а для ремонту потрібен підйомних, а на термометрі +32оС – вимкнення починають ліквідовувати коли спадає спека.

 

Щоб аварій не ставалось, щороку АТ «Прикарпаттяобленерго» розробляє комплекс заходів для захисту обладнання в спеку, які забезпечують безперебійне електропостачання для населення та безпеку обладнання.

 

За прогнозами синоптиків, кінець липня буде жарким, температура повітря перевищуватиме позначку 30 градусів, а от температура поверхонь під прямими сонячними променями буде ще вищою. Прикарпатські енергетики просять з розумінням ставитись до ймовірних вимкнень електропостачання, а у випадках виявлення диму чи інших очевидних пошкоджень в роботі трансформаторних підстанцій чи опор – триматись подалі від електрообладнання та телефонувати у кол-центр за номером 0 800 50 40 20 або (0342) 59-44-44. Бережіть себе!

 

 

Аномальна спека може стати причиною вимкнень в електромережах
Аномальна спека може стати причиною вимкнень в електромережах