Logo mob
Особистий кабінет

28 Квітня 2023, 07:08

Прикарпатські енергетики долучаються до Всесвітнього дня охорони праці

28 квітня Україна долучається до міжнародної спільноти, відзначаючи Всесвітній день охорони праці. Щороку Міжнародна організація праці обирає унікальний девіз заходу, який в цьому році звучить  «Безпечне та здорове робоче середовище - основний принцип і основне право на роботі».

 

Тему заходів обрано не випадково. За даними Міжнародної організації праці, в Україні за підсумками 2022 року зареєстровано 4 877 потерпілих від нещасних випадків чи професійних захворювань на виробництві, з них 437 – з смертельним наслідком. Найвищий рівень виробничого травматизму спостерігався серед працівників віком від 50 до 59 років. Серед причин нещасних випадків переважають організаційні причини – 45,5 % нещасних випадків. Через техногенні, природні, екологічні та соціальні причини сталося 37 % нещасних випадків, психофізіологічні причини – 13,1 %, технічні причини – 4,4 %. Основними подіями, які призвели до нещасних випадків, були падіння потерпілого під час пересування та події суспільного життя (війна, блокада, протиправні дії третіх осіб тощо).

У відповідності до Політики у сфері охорони здоров’я та безпеки праці АТ «Прикараттяобленерго» взяло колективне зобов’язання - зробити працю кожного працівника безпечною та здоровою.  З цією метою, працівники обленерго забезпечені засобами індивідуального та колективного захисту найвищої якості, в компанії регулярно проводяться семінари-роз’яснення та нагадуваннями правил охорони праці, комплексні перевірки стану охорони праці. Також на підприємстві діє система мотивації за дотримання правил.

 Щоб відзначити цей день у 2023 році, прикарпатські енергетики проведуть Дні охорони праці у підрозділах, де аналізуватимуть порушення вимог нормативних актів охорони праці, які були виявлені на робочих місцях, опрацьовуючи їх із персоналом, а також відзначать кращі бригади з дотримання вимог охорони праці тощо.

Особливо важливе завдання цьогорічного Всесвітнього дня охорони праці продиктувала війна. 18 енергетиків повернулось із війни на робочі місця. Щоб адаптація до мирного життя відбувалась комфортно, в компанії  проводять зустрічі із колективами демобілізованих працівників, щоб попередити травматичні запитання та допомогти вибудувати здорову комунікацію в підрозділах за порадами психологів. В обленерго підготували  порядок адаптації ветеранів російсько-української війни в умовах повернення до цивільної праці на підприємстві, що включатиме 5 основних напрямків: «Фізичний стан», «Ментальне здоров’я», «Адаптивність», «Соціальне середовище», «Забезпечення».