Logo mob
Особистий кабінет

31 Травня 2023, 08:15

Дотримання охоронних зон ЛЕП береже життя!

Однією з особливостей електричного струму є те, що він невидимий, безколірний, не має запаху, тому виявити його без спеціальних приладів людина не може. Електричний струм уражає раптово. Щоб захистити людей від випадкового контакту зі струмом, для усього електроустаткування законодавством встановлені охоронні зони

Дотримання охоронних зон ЛЕП береже життя!

Однією з особливостей електричного струму є те, що він невидимий, безколірний, не має запаху, тому виявити його без спеціальних приладів людина не може. Електричний струм уражає раптово. Щоб захистити людей від випадкового контакту зі струмом, для усього електроустаткування законодавством встановлені охоронні зони.

  1. Що таке охоронні зони?

Охоронні зони – це умовні відрізки у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, що віддалені на певну відстань по обидві сторони лінії від крайніх проводів ліній електропередачі. Охоронні зони – ділянки, які мають певні обмеження для забезпечення нормального функціонування електрообладнання, захисту його від пошкодження та уникнення потенційної небезпеки ураження струмом.

  1. На які об’єкти поширюються охоронні зони?

Обмеження охоронних зон поширюються на трансформаторні  підстанції, розподільні пункти і пристрої, струмопроводи, повітряні лінії електропередачі, підземні і підводні кабельні лінії електропередачі та споруди, які до них належать.

     3.  Які межі охоронних зон?
Охоронні зони для електромереж встановлюються на відстань:

- для повітряних ліній до 1 кВ -   2 метри від крайніх проводів,

- для повітряних ліній до 20 кВ   - 10 метрів від крайніх проводів,

- для повітряних ліній  35 кВ    - 15 метрів від крайніх проводів,    

- для повітряних ліній  110 кВ -    20 метрів від крайніх проводів,

- для трансформаторних підстанцій - 3 метри від огорожі або споруди за периметром,

- для підземних кабельних ліній електропередачі -   1 метр.

 

  1. Що забороняється у охоронних зонах електромереж?

Забороняється виконувати  будь-які дії,  що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж,  спричинити їх пошкодження  або  нещасні випадки, а саме:

  -   перебувати стороннім особам  на  території  і  в  приміщеннях трансформаторних  підстанцій,  розподільних  пунктів  і пристроїв, відчиняти  двері  і  люки  цих  споруд,   здійснювати   самовільне переключення  електричних  апаратів  та  підмикання до електричних мереж;

 -  будувати житлові, громадські та дачні будинки;

-   влаштовувати будь-які звалища;

 - складати добрива, корми, торф, солому, дрова, інші матеріали;

   - розпалювати вогнища;

- розташовувати автозаправні    станції    або   інші   сховища пально-мастильних  матеріалів;

-     накидати на струмопровідні частини об'єктів електричних мереж і  наближати  до  них  сторонні  предмети,  підніматися  на  опори повітряних      ліній      електропередачі,      електрообладнання трансформаторних підстанцій,  розподільних  пунктів  і  пристроїв, демонтувати їх елементи;

 

  • саджати дерева та інші багаторічні насадження

  -   влаштовувати спортивні майданчики для ігор,  стадіони, ринки, зупинки   громадського транспорту,  проводити  будь-які  заходи, пов'язані з  великим  скупченням  людей,  не  зайнятих  виконанням дозволених у встановленому порядку робіт;

   -  запускати спортивні  моделі  літальних  апаратів,  повітряних зміїв;

  • будівництво, реконструкція,   капітальний   ремонт,  знесення будівель і споруд тощо.

 

У чому небезпека недотримання охоронних зон?

Правила та заборони охоронних зон електромереж створені, щоб захистити електрообладнання від аварій, а мешканців - від можливого ураження струмом  під час аварійних ситуацій. За статистичними даними АТ «Прикарпаттяобленерго» більшість обривів проводів на лініях стаються через  падіння гілок та дерев, які за правилами, садити в охоронних зонах не можна.  Також бувають випадки пошкодження проводів під час робіт великогабаритною технікою.

Будівництво  гаражів, будиночків, дитячих та спортивних майданчиків у охоронних зонах – це потенційна небезпека для життя та здоров’я людей, що там знаходитимуться у момент аварійних ситуацій, адже зона ураження струмом обірваного проводу простягається у радіусі 8 метрів, струм невидимий, безколірний, його не визначиш за запахом чи звуком. Нещасний випадок може статись миттєво і закінчитись трагічно.

Окрім того, електроустаткування повинне бути у вільному доступі, для ремонту та профілактичного огляду енергетиками.  Відомі випадки, коли над кабельною лінією мешканці облаштовували альтанки та зводили паркани, а опори ліній електропередачі вмуровували у стіни гаражів та дачних будиночків, перекриваючи енергетикам доступ та можливість швидкої діагностики та ремонту мереж.