Logo mob
Особистий кабінет

01.06.2023

Про що варто нагадати дітям

З настанням канікул наші діти частіше залишаються сам на сам вдома. Рекомендуємо переконатися, що ваші діти знають елементарні правила з електробезпеки, тоді ваші будні будуть спокійними, а їхні канікули у радість.

Електроприлади стали невід’ємною частиною нашого життя. Дуже часто діти краще орієнтуються у використовуванні побутових приладів, ніж навіть дорослі. Такий успіх робить дітей необачними.  Тож, залишаючи дітей самих вдома, наголосіть їм, що електроприлади в оселі – не іграшка. Використовувати їх варто лише усвідомлено, щоб не наражати себе на небезпеку.

Правило 1. Заборонено доторкатися до дротів, ізоляція яких ушкоджена, користуватись зіпсованими вимикачами, розетками та вилками.

Правило 2.  Вставляти в розетку сторонні предмети, витягати за шнур вилку з розетки.

Правило 3. Не вмикали багато приладів в одну розетку. Адже при цьому від перевантаження може виникнути коротке замикання, яке призведе до пожежі і пошкодження ізо­ляції.

Правило 4. Не залишайте ввімкненими в мережу електроприлади, коли ними не користуєтесь або ідете з дому. Може статись коротке замикання і, як наслідок — пожежа!

Правило 5. Заборонено витирати електроприлади, розетки та вимикачі мокрою чи вологою ганчіркою, доторкатись до електроприладів мокрими руками, коли вони ввімкнені в електромережу.

Правило 6. Не затискати електропроводи дверима; необхідно стежити, щоб дроти не потрапляли під ніжки столів та стільців. Адже ізоляція проводу може пошкодитись, що призведе до ураження електричним струмом.

Правило 7. Перша дія, яку потрібно зробити, коли помітили, що з приладу йде дим, видно іскринки чи чути запах плавленої пластмаси — це вимкнути прилад з електромережі. Якщо біля розетки горить, і неможливо вимкнути, то потрібно відключити рубильник — він розташований біля лічильника ( покажіть дітям де саме).  Не наближатись до цього місця, ні в якому разі не гасити вогонь водою, яка є провідником струму  і одразу повідомити дорослих (батьків, сусідів).

Правило 8. І найголовніше знати, що робити при виникненні непередбачених ситуацій – не панікувати і негайно зателефонувати дорослим, своїм рідним або на  телефон служби порятунку 112