Logo mob
Особистий кабінет

23 Червня 2023, 11:34

Як перейти на багатотарифний облік та економити на електроенергії

Щороку АТ «Прикарпаттяобленерго» встановлює близько 30 тисяч електронних розумних лічильників, які підтримують функцію обліку електроенергії за годинами доби. За умови дії «нічного тарифу», такі лічильники допомагають економити на активному споживанні електроенергії з 23:00 до 07:00, що стає дедалі актуальнішим для українських родин. Фахівці АТ «Прикарпаттяобленерго» розповіли як подати заяву на перехід на зонний облік та як економити на нічному споживанні правильно.

 

Як перейти на зонний облік?

Якщо в домівці встановлений електронний лічильник, подати заявку на його програмування на зонний облік можна у Центрі обслуговування клієнтів АТ «Прикарпаттяобленерго» або онлайн в Особистому кабінеті на сайті обленерго.

Для подання заявки не потрібно ніяких документів, лише номер особового рахунку. Термін виконання заявки - 20 днів

Щоб замовити послугу, в Особистому кабінеті необхідно зайти під свій особовий рахунок, натиснути кнопку «Послуги», обрати послугу «Програмування лічильника по тарифах» і натиснути «Вперед», обрати свій лічильник і знову натиснути «Вперед», залишити контактний номер та завершити реєстрацію. Програма автоматично з’ясує чи підходить встановлений лічильник для багатотарифного обліку, і якщо так – заявка буде опрацьована протягом 20 днів. Згодом фахівці обленерго зателефонують клієнту, щоб разом підібрати зручну  дату та час для виконання робіт.

Скільки коштує перехід на зонний облік?

Якщо у клієнта встановлений електронний лічильник, то перехід на зонний облік безкоштовна. Якщо такого лічильника немає, то клієнт має придбати та оплатити встановлення такого лічильника. Сама послуга програмування лічильника на багатотарифний облік не оплачується.

Як економити ефективно?

Щоб економити на споживанні електроенергії з електронним лічильником та зонним обліком, необхідно максимально перенести використання енергозатратних електроприладів на період з 23:00 до 07:00. На нічний час можна перенести, наприклад, використання пральної машини, бойлера, посудомийної машини, мультиварки тощо. Як правило, на сучасній техніці є функція відкладеного старту. За її допомогою можна налаштувати прилади на автоматичний запуск після 23:00.

Окрім того, набувають популярності так звані «розумні розетки». Вони дозволяють вимикати та вмикати прилади в потрібний час або на відстані.