Logo mob
Особистий кабінет

17 Липня 2023, 08:40

ДТП з участю опори ліній електропередачі. Що робити, якщо пошкодив опору?

Повітряні лінії електропередачі прокладені не випадково та продумано, щоб доставити електроенергію споживачам без втрат та навпростець. Часто опори ліній збудовані на узбіччі  транспортних шляхів, а тому нерідко стають учасниками дорожньо-транспортних пригод.

 

З початку 2023 року зафіксовано 42 випадки ДТП за участю опори ліній електропередачі, остання з яких сталась 10 липня з досвідченим водієм. На жаль, випадковості трапляються, і водії повинні розуміти як діяти, якщо пошкодив опору. Слід також розуміти, що збита опора чи інший енергооб’єкт  - це відповідальність водія і він повинен буде відшкодувати вартість її встановлення.

Перше, на що повинен звернути увагу водій – безпека для життя і здоров’я, свого та випадкових перехожих – лінії електропередачі під напругою, а обірвані проводи можуть нести смертельну небезпеку.  Про це варто пам’ятати за будь-яких умов.

Який загальний алгоритм дій водія при пошкодженні опори?

  1. Одразу ж зупинити транспортний засіб і не покидати місце пригоди;
  2. Увімкнути аварійну сигналізацію та встановити знак аварійної зупинки;
  3. Не наближатися до обірваних проводів, підстанції та інших елементів енергооб’єктів;
  4. Викликати працівників поліції та АТ «Прикарпаттяобленерго» (тел. 0800 50 40 20) занотувати ПІБ свідків та очікувати прибуття поліцейських та енергетиків
  5. Не переміщати транспортний засіб та інші предмети, які стосуються ДТП;
  6. У разі необхідності надати першу медичну допомогу потерпілим та викликати бригаду швидкої допомоги;
  7. Якщо водій не може виконати всі перераховані пункти, то він сам має відвезти потерпілого своїм транспортним засобом до найближчої лікарні. Перед цим необхідно зафіксувати розташування слідів ДТП та положення автомобіля;
  8. У медичному закладі водій має представитися, назвати номерний знак автомобіля, показати свої водійські права, а потім повернутися назад на місце ДТП;
  9. Зробити все можливе, щоб зберегти всі сліди ДТП.

 

Які збитки відшкодовує винуватець ДТП, який збиває опору лінії електропередач, завдає шкоди підстанції?

Порушник має відшкодувати витрати АТ «Прикарпаттяобленерго» за фактичне відновлення пошкодженої опори чи частини лінії ЛЕП або підстанції. Обсяг робіт на відновлення та відповідно вартість відшкодування за проведення таких робіт визначається в кожному конкретному випадку індивідуально в залежності від розміру та обсягу самої шкоди та її наслідків.  

Також водій може бути притягнутий до матеріальної відповідальності перед споживачами, у яких через збій електропостачання вийшла з ладу побутова електротехніка.

Втекти від відповідальності не вийде. На сьогодні, переважну більшість винуватців ДТП поліція все ж знаходить – для цього достатньо способів та технічного обладнання.

Що робити, якщо стали свідком ДТП, у якому була повалена опора чи пошкоджена підстанція?

Учасником, свідком або очевидцем ДТП може стати хто завгодно: водій, пасажир чи пішохід. Правильна поведінка в подібних випадках допоможе швидше зорієнтуватися і, залежно від ситуації, можливо, навіть врятувати чиєсь життя. Варто уважно оцінити ризики – чи безпечно вам підходити до місця ДТП. Тому, що пошкоджені ЛЕП чи підстанція можуть бути під напругою і нести небезпеку. В першу чергу, варто викликати поліцію та зателефонувати в обленерго. По-друге, оцінити кількість постраждалих і їхній стан та викликати швидку допомогу або надати першу допомогу, якщо є необхідність. Після цього краще дочекатись приїзду поліції та енергетиків, щоб попередити випадкових перехожий про потенційну небезпеку потрапити під напругу.