Logo mob
Особистий кабінет

04.11.2019

Вбережіть сім’ю від небезпеки - обріжте дерева під лініями електропередач!

Обрізання дерев на приватних ділянках, через які проходять проводи ліній електропередач – життєво необхідний процес. Через обриви на лініях, спричинені падінням дерев та гілок, гинуть та травмуються люди й тварини, а інколи, мешканці цілих населених пунктів тривалий час залишаються без електропостачання. Під час сильних вітрів, гілка дерева, яка «кормить горіхами всю зиму», «створює затінок», «родить десятки кілограм яблук», стає причиною непоправного.

 

Чистка трас – спільна відповідальність мешканців та обленерго. У 2019 році енергетики прочистили 1,7 тисяч кілометрів трас ліній електропередач, і ще 0,5 тисяч кілометрів планують прочистити до кінця року. Але, відповідно до законодавства, працівники обленерго можуть  обрізати гілля лише поблизу електроліній напругою 10 кіловольт, а також біля електроліній напругою 0,4 кіловольт біля будинків і присадибних ділянок людей, які фізично не в змозі забезпечити чистку -  інвалідів, одиноких перестарілих та пенсіонерів.  А от траси, що проходять через приватні території, повинні чистити господарі цих ділянок, які часто нехтують своїм обов’язком через різного роду відмовки – врожай, естетику, комфорт.

У 2019 році зафіксовано 2 смертельні випадки ураження струмом через обірваний провід. 27  червня у с. Креховичі Рожнятівського району від ураження струмом обірваного буревієм проводу помер 31-річний чоловік. А наступного тижня, 06 липня, у присілку Грабовець села Ільці Верховинського району з тих же причин померла 50-річна жінка. У селі Вишків Долинського району повалене сильним вітром дерево стало причиною аварійного знеструмлення, і його мешканці кілька днів провели без світла.

Буревії та шквальні пориви вітру є характерними для нашого регіону. Щоб недочікуватись біди, енергетики радять не садити дерева під лініями електропередач і обрізати гілля тих дерев, які уже ростуть. Ознаки того, що дерева під ЛЕПами пора обрізати є очевидними.  Якщо гілки наблизилися до лінії 0,4 кВ ближче, ніж на 1 метр, якщо нові дерева доросли до проводів, якщо гілля нависає над проводами чи якщо дерева аварійні і при негоді можуть впасти на проводи, то їх треба обрізати. Проте, робити це можна не будь-коли. Сезон чистки трас триває з 15 жовтня до 15 квітня. В цей період власник ділянки в першу чергу має з’ясувати у філіях АТ «Прикарпаттяобленерго» за місцем проживання, коли за планом вимикатимуть його лінію. Таку інформацію можна також знайти на сайтах органів місцевого самоврядування або у районних газетах. Обравши зручний час, слід взяти дозвіл у філії обленерго, і лише після того обрізати дерева.

Сезон чистки трас вибраний енергетиками не випадково. Цей період рекомендований екологами, адже обрізка гілля в цей час не шкодить деревам. Проте, господарі все одно йдуть на такі кроки вкрай неохоче через можливий врожай чи затінок. Власникам земельних насаджень необхідно розуміти, що легковажність і нехтування обрізанням гілок може коштувати їх родинам надто дорого – життя чи здоров’я їхніх родин. Енергетики просять прислухатись до рекомендацій і провести чистку трас у себе на подвір’ях вчасно.

Вбережіть сім’ю від небезпеки - обріжте дерева під лініями електропередач!
Вбережіть сім’ю від небезпеки - обріжте дерева під лініями електропередач!
Вбережіть сім’ю від небезпеки - обріжте дерева під лініями електропередач!
Вбережіть сім’ю від небезпеки - обріжте дерева під лініями електропередач!