Logo mob
Особистий кабінет

25.03.2019

Обрізана гілка – світло в домівках

Зовсім нещодавно Прикарпаттям пронісся буревій, який зносив на своєму шляху все: зривав з дахів шифер та викорчовував дерева. В результаті нищівної стихії повністю без елетропостачання залишився 101 населений пункт та 61 – частково. Підраховано, що в області було повалено 41 дерево, 9 з них в Івано--Франківську. Ще більше випадків знеструмлення були спричинені падінням необрізаних гілок дерев, які під силою вітру обривали проводи ліній електропередач. Енергетики запевняють, що масштаби аварійних пошкоджень ЛЕП були б менш масштабними, якщо б газди вчасно обрізали гілки дерев поблизу електромереж 0,4 кВ на території своїх присадибних ділянок.

Стихія 10-11 березня знову привернула увагу до стану трас повітряних електроліній. Найбільше від негоди постраждали Галицький, Рогатинський та Тисменицький райони. Лишень на Рогатинщині зафіксовано 19 випадків, коли через необрізані гілки дерев на газдівських угіддях без світла залишалися цілі села та присілки. У світлі останніх подій енергетики ще раз нагадують про важливість чистки трас повітряних ліній електропередач.

Необрізані гілки дерев – це не тільки побутова незручність, але й реальна небезпека ураження електричним струмом. Окрім того, можливі загорання, а розташування об’єктів в охоронних зонах електромереж створює труднощі для ремонтно-експлуатаційного персоналу АТ «Прикарпаттяобленерго» під час планових та аварійних робіт на лініях, ускладнюючи доступ персоналу та заїзд спецтехніки. Для того, щоб не допустити нещасних випадків та попередити пошкодження ліній електропередач, щороку в період з жовтня по середину квітня триває сезон чистки трас.

Виробничі бригади АТ «Прикарпаттяобленерго» здійснюють обрізання гілок поблизу електроліній 10 кВ та вище, а в якості винятку, облагороджують насадження поблизу домівок та угідь одиноких перестарілих, пенсіонерів та інвалідів. В решті випадків, а саме чистка трас в охоронній зоні ліній електропередач 0,4 кВ, які розміщені на території підприємств, установ, організацій, господарських дворів та фермерських господарств – обов’язок власника зелених насаджень. Наразі від початку року енергетики розчистили 9.72 км ЛЕП 10 кВ, а в планах ще 57.282 км.

Щоб забезпечити безпеку виконання робіт для населення у філіях АТ «Прикарпаттяобленерго» розробляються планові графіки чистки трас, які публікуються у районних газетах області. Коли саме лінія буде знеструмлена, можна також дізнатися у сільських радах та по SMS, які надходять споживачам, повідомляючи про планові вимкнення. Енергетики нагадують, що надійне та безперебійне електропостачання є результатом плідної співпраці фахівців та споживачів електроенергії, зокрема обрізання гілок дерев – це спільна справа заради  комфортного життя при світлі.