Logo mob
Особистий кабінет

26.04.2019

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Щороку 28 квітня, з метою сприяння попередженню нещасних випадків і захворювань на робочому місці в усьому світі, Міжнародна організація праці (МОП) відзначає Всесвітній День охорони праці. Ця рекламно-роз'яснювальна кампанія спрямована на привернення уваги суспільства до проблем у сфері охорони праці та до кількості травм, хвороб і смертей, пов'язаних з трудовою діяльністю.

«Охорона праці на роботі майбутнього» – під таким гаслом пройде цьогоріч ювілейний Всесвітній день охорони праці з нагоди відзначення 100-річчя Міжнародної організації охорони праці. Усвідомлюючи важливе значення створення безпечних умов праці, вже 13 рік АТ «Прикарпаттяобленерго» доєднується до проведення тематичних днів з охорони праці. І не лише раз у рік, а щомісяця.

«Життя та здоров’я працівників, - розповідає директор з охорони праці АТ «Прикарпаттяобленерго» Ярослав Витвицький, - завжди було і залишатиметься пріоритетним для нашої компанії, тому ми постійно працюємо над підвищення рівня охорони праці на підприємстві. З цією метою щомісяця згідно затвердженого з початку року графіку у філіях компанії проводять дні охорони праці. Традиційно такі зустрічі тривають цілий день, а програма заходу складається з двох частин: теоретичної та практичної. В першій половині дня відбувається ознайомлення персоналу зі всіма нормативними документами, зокрема наказами з охорони праці та різного роду інформаційними повідомленнями. А після обіду енергетики приймають участь у виконанні практичних завдань безпосередньо на установках».

У службі охорони праці АТ «Прикарпаттяобленерго» зазначають, що найбільш небезпечними порушеннями є виконання робіт без встановлення переносних заземлень, проведення робіт на повітряних лініях під напругою без їх вимкнення, виконання робіт в стані алкогольного сп’яніння. Серед причин таких порушень спеціалісти називають поспіх та байдужість. Інколи енергетики ігнорують правила охорони праці тільки тому, що немає перевірки. Такі обставини не можуть залишатись без уваги, тому товариство вживає всіх можливих заходів, щоб таких випадків не ставалось.

Щоб попередити небезпечні для власного життя ситуації, на днях охорони праці працівникам АТ розповідають про травматизм на виробництві, характерні порушення та основні вимоги з питань охорони праці.  А щоб корисну інформацію донести максимально доступно, енергетикам демонструють відеофільми про нещасні випадки на виробництві внаслідок ураження електричним струмом. Окрім того, задля заохочення колективу до меншої кількості  порушень на робочому місці, у компанії діє приємна система преміювання.

Загалом, практика проведення днів охорони праці у філіях має неабияку ефективність, завдяки чому з кожним роком кількість порушень на виробництві зменшується, а рівень свідомості енергетиків зростає. Позитивну динаміку відзначають і самі працівники енергетичного підприємства. Щороку дирекція з охорони праці проводить анкетування по філіях, завдяки якому кожен працівник компанії може висловити  власні побажання та зауваження щодо виробничих моментів. Завдяки аналізу вказаних в анкетах недоліків вдається мінімізувати їх кількість, зробивши ще один крок на шляху до вдосконалення умов праці для працівників АТ, життя та здоров’я яких є найбільшою цінністю компанії.