Logo mob
Особистий кабінет

26.07.2019

Енергетики попереджають: не перенавантажуйте мережі!

Перенавантаження мереж найчастіше стає причиною погіршення якості електроенергії та навіть аварійного знеструмлення. Лише за перше півріччя 2019 року АТ «Прикарпаттяобленерго» надало 240  консультації  з приводу перепадів напруги або погіршення її якості мешканцям Рогатинського та Галицького районів.  Для профілактики зниження якості електропостачання прикарпатські енергетики закликають споживачів до свідомого енергоспоживання та рекомендують збільшити допустиму потужність для своїх осель.

Провівши детальний аналіз причин падіння якості напруги та її перепадів, прикарпатські енергетики дійшли висновків, що переважна більшість цих проблем пов’язана з перенавантаженням енергоємними електроприладами мережі, що розрахована на прилади значно нижчої потужності. Особливо це стосується сільської місцевості, де переважна більшість мереж збудована ще в 60-70-их роках.

Норми потужності для приватних будинків, збудованих більше 20 років тому, були розраховані виходячи із скромних потреб в енергоспоживанні. У договорах на розподіл електричної енергії, укладених на той час і раніше, прогнозоване споживання електроенергії однією сім’єю було встановлене на рівні від 1 кВт до 3 кВт. З того часу на місці більшості старих будинків стали будувати нові, в умовах стрімкого технологічного розвитку їх стали оснащувати великою кількістю енергоємних електроприладів.  Якщо ще кілька десятків років тому в будинках можна було побачити лише два-три види техніки (наприклад телевізор, холодильник і праску),  то сьогодні їх в рази більше. Речами першої необхідності  в побуті стали електрочайники (споживають 2,2–2,4 кВт/год), пилососи (2 кВт/год), бойлери ( 1,5–2,5 кВт/год). І тепер мережі, до яких ці будинки приєднані, не витримують навантаження, коли у кількох сусідів в один час одночасно вмикаються або ж вимикаються одразу кілька електроприладів. Наприклад, у с. Нараївка Галицького району мешканці, що використовують потужність більшу, ніж договірна, настільки перенавантажують мережу, що споживачі цілої лінії можуть використовувати лише прилади з невеликою потужністю. Особливо це стає проблемою взимку, коли в оселях вмикають обігрівачі та електрокотли.

 

Окрім того, якщо будинку не вистачає договірної потужності і у мережу вмикають електрообладнання  -  не витримують і горять кабелі і провідники, відключаються автоматичні вимикачі в щитках, розташованих на сходових клітках, вимикається захист на підстанціях, пошкоджуються прилади обліку електроенергії, горять освітлювальні пристрої,  погіршується якість електричної енергії, понижується рівень напруги. Різкі перепади напруги здатні спровокувати пожежі, пошкодження обладнання.

 

Домашніх електроприладів з часом ставатиме ще більше, вони будуть ще функціональнішими, і, як наслідок, потужнішими, тому навіть якщо наразі мешканці не відчувають дискомфорту від використання потужності понад норми, його можна буде відчути згодом. Щоб попередити незручності енергоспоживання та вберегти оселю від наслідків  перенавантаження мережі, енергетики радять мешканцям приватних будинків збільшити допустиму потужність, закладену у старих договорах. Така проста дія допоможе звести ризик аварійних вимкнень до мінімуму та загалом покращить якість електропостачання. Для цього потрібно звернутись у ЦОК свого району з заявою та документами, перелік яких можна знайти на сайті обленерго  і придбати необхідну кількість додаткових кіловат.