Logo mob
Особистий кабінет

26.11.2020

Увага! Школярам, батькам та вчителям про професії у сфері енергетики

Завтра, 27 листопада, об 11:00 Центр «Розвиток КСВ» презентує буклет «Твоє майбутнє в електроенергетиці» та профорієнтаційні уроки для учнів та учениць 5-10 класів. Буклет та уроки, розроблені за участі АТ «Прикарпаттяобленерго», в рамках грантової ініціативи «Дівчата в енергетиці» за підтримки USAID Проєкту енергетичної безпеки (ПЕБ).

 

Під час презентації буклету про професії у сфері енергетики, школярі, батьки та вчителі зможуть дізнатися про роботу у сфері енергетики та про подолання гендерних стереотипів при виборі майбутньої професії. Буклет, що презентується, містить історії успіху фахівців та фахівчинь, які вже побудували свою кар’єру в енергетиці, та чиї історії можуть надихнути майбутніх молодих енергетиків України. Зокрема, видання доповнює історія успіху Марії Гоголь – начальниці відділу обліку електроенергії АТ «Прикарпаттяобленерго».

У буклеті зібрано максимум корисної інформації про енергетичні професії, а також - перелік обов'язків та професійних вимог до широкого спектра спеціальностей за різними напрямами роботи енергетичного сектору. Корисними для молоді стануть і посилання на різноманітні профільні інформаційні ресурси з переліком можливостей професійного росту, описами освітніх програм та посиланнями на онлайн-курси. З буклета молодь дізнається і про подальший розвиток сектору та інновації.

 «Молодь в Україні майже необізнана про сферу енергетики та майже не розглядає її при виборі майбутньої професії, - каже Марина Саприкіна, керівниця Центру «Розвиток КСВ». - Дослідження «Прозора енергетика» показало, що сфера енергетики є незрозумілою для більшості громадян, а достатньою інформацією володіють всього 12% населення, і в більшості випадків цей інтерес пов’язаний з тарифами на електроенергію. Саме тому ми прагнемо просто та цікаво розказати учням та ученицям про особливості роботи у сфери енергетики та змотивувати їх обирати енергетику своєю професією».

АТ «Прикарпаттяобленерго» є однією  з 5-ти компаній-партнерів, які підписали Меморандум про співробітництво щодо кар’єрного розвитку у сфері енергетики в рамках цього проєкту. На прикладі компанії школярі дізнаються про особливості графіку та умов роботи різних категорій персоналу, про деякі важливі професії напрямку  та переваги роботи в енергетичній сфері.  У буклеті обленерго представлене шістьма професіями, які показують наскільки різноманітними способами можна бути задіяним в енергетиці, і при цьому виконувати  важливу роботу: електромонтер, майстер виробничої дільниці, інспектор технологічних втрат електроенергії, інженер з балансів та нормування, диспетчер району мереж та технічний директор. Також представлені професії, які будуть з’являтися у зв'язку з розвитком технологій в енергетиці, та професії, які з'явились нещодавно і вже є затребуваними (енергоаудитор, енергоменеджер).

«Участь нашої компанії у проєкті органічно доповнює профорієнтаційні заходи для школярів, які проводились раніше: зустрічі школярів з працівниками, екскурсії підприємством, – каже менеджер з персоналу компанії Любов Багрянцева. - Ми переслідуємо довготривалу та практичну ціль - підняти рейтинг енергетичної галузі при виборі роду зайнятості та збільшити кількість майбутніх випускників електроенергетичної спеціальності, що дасть змогу забезпечити компанії, і нашу зокрема, спеціалістами. Можна сказати, хочемо закласти фундамент любові та зацікавленості до професії енергетика змалку, тому будемо розповсюджувати буклет у навчальних закладах. Також для нас було важливим показати, що енергетика не є місцем роботи лише для чоловіків, тому в буклеті можна знайти історію успіху в енергетиці саме жінки, яка є працівницею компанії.  Сподіваємось, це надихатиме дівчат з цікавістю розглядати свою майбутню професію в енергетиці».

Зареєструватися на презентацію можна за посиланням: https://forms.gle/4P8DrYWkmV4z1R7r9. Презентація відбудеться на платформі ZOOM. А слідкувати за прямим ефіром можна на сторінці Дівчата STEM у Facebook за постланням https://www.facebook.com/divchataSTEM.

Після презентації буклет «Карта професій в енергетиці» в електронному варіанті буде у вільному доступі для всіх бажаючих на сайті careerhub.in.ua .

 

 

Довідка. 

Партнерами АТ "Прикарпаттяобленерго" в проекті є компанії ДТЕК,  ПрАТ «Укргідроене́рго», НАЕК «Енергоатом» , ПрАТ «Львівобленерго». Медіапартнери презентації: Гендер в Деталях, Mind.ua