Logo mob
Особистий кабінет

16.12.2020

АТ «Прикарпаттяобленерго» переходить на стимулююче тарифоутворення

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, встановила стимулююче тарифоутворення для 25 компаній - операторів систем розподілу.

 

Як зауважив голова НКРЕКП Валерій Тарасюк,  впровадження стимулюючого тарифоутворення є позитивним сигналом для української енергетики й важливим кроком у переході до ринкових механізмів регулювання галузі.

 

На думку регулятора НКРЕКП, впровадження стимулюючого тарифоутворення насамперед створить привабливий інвестиційний клімат для розвитку та модернізації об’єктів енергетики України. Це дозволить зменшити кількість і тривалість аварійних відключень, а отже підвищиться рівень якості та надійності електропостачання, знизяться технологічні втрати електроенергії.

Зокрема,  передбачається, що втрати електричної енергії у мережах операторів систем розподілу мають знизитися щонайменше на 1% на першому класі напруги та на 3,5% на другому класі напруги щорічно.

Показник середньої тривалості перерв у електропостачанні у споживачів «Прикарпаттяобленерго» повинен знизитися рівномірно протягом 13 років з 323 до 150 хвилин в міській місцевості та з 899 до 300 хвилин в сільській місцевості.

Для досягнення цих показників буде спрямовано значну частину інвестиційної програми компанії 2021 року, яку, завдяки стимулюючому тарифоутворенню, вдалось збільшити майже удвічі у порівнянні з цьогорічною.

Таким чином, перехід до стимулюючого регулювання, з одного боку, дозволить забезпечити підприємства ресурсами, необхідними для обслуговування та відновлення технічної інфраструктури, з іншого боку - споживачі отримають покращення якості послуг.

 

Тарифоутворення на основі стимулючюого регулювання окрім «Прикарпаттяобленерго» отримали 24 наступних компаній операторів систем розподілу:

АТ "Вінницяобленерго"; ПРАТ "Волиньобленерго"; АТ "ДТЕК Дніпровські

Електромережі"; АТ "ДТЕК Донецькі Електромережі";

АТ «Житомиробленерго"; ПРАТ "Закарпаттяобленерго"; ПАТ «Запоріжжяобленерго"; ПРАТ "ДТЕК Київські Електромережі"; ПРАТ "ДТЕК Київські Регіональні Електромережі"; ПРАТ "Кіровоградобленерго"; ПРАТ "Львівобленерго"; АТ "Миколаївобленерго"; АТ "ДТЕК Одеські електромережі"; ПРАТ "Рівнеобленерго";  АТ "Сумиобленерго"; ВАТ "Тернопільобленерго"; АТ "Харківобленерго"; АТ "Херсонобленерго"; АТ "Хмельницькобленерго"; ПАТ "Черкасиобленерго"; АТ "Чернівціобленерго"; АТ "Чернігівобленерго"; ТОВ "ДТЕК Високовольтні Мережі"; ПРАТ "ПЕЕМ "ЦЕК".