Logo mob
Особистий кабінет

17.02.2021

АТ «Прикарпаттяобленерго» озброюється проти хакерів

АТ «Прикарпаттяобленерго» спільно з центром кібербезпеки та цифрової криміналістики  iSolutions та Інститутом проблем моделювання в енергетиці Національної академії наук України в партнерстві з компаніями з 13 країн Європи здобули перемогу в програмі Європейського союзу «Горизонт 2020» у висококонкурентному конкурсі «Кібербезпека Енергетичних Систем». Спільна інноваційна пропозиція ELECTRON отримала схвалення на фінансування та реалізацію від Єврокомісії.

 

Інноваційна пропозиція від обленерго та партнерів спрямована на посилення стійкості до хакерських атак такої важливої інфраструктури як енергетична шляхом розвитку та використання захищеного програмного забезпечення розумних мереж, машинного навчання, розбудови систем управління ризиками, розвитку систем підвищення кваліфікації персоналу в сфері кібербезпеки.  Пропозиція ELECTRON отримала найвищі оцінки від експертного журі серед понад сотні інших консорціумів, що подали свої пропозиції.

«Хакерські атаки на системи управління електромережами несуть величезну загрозу, оскільки можуть спричинити не тільки істотні фінансові втрати, але і людські жертви або спричинити глобальну катастрофу, - каже Андрій Грабчук, начальник відділу стратегічного планування та аудиту обленерго. - Наша участь в проекті - це можливість зробити внесок в розвиток технологій захисту критичної інфраструктури та в спроможність всіх енергокомпаній протистояти кібервикликам в майбутньому. В цьому проекті опрацьовуватимуться різні сценарії атак із потенційним руйнівним впливом на електромережі, розроблятимуться попереджувальні та коригуючі заходи, спрямовані на недопущення або зменшення негативного впливу від кібервтручань.».

Проект розрахований на 3 роки. У ньому розроблятимуться заходи з підвищення захищеності інфраструктури автоматизованих систем комерційного обліку та автоматизованих систем управління технологічними процесами. Програма проекту орієнтована на впровадження енергосистем нового покоління, здатних забезпечити стійкість енергетичних систем до кібератак, підвищення конфіденційності даних через чотири основні ініціативи: оцінку та сертифікацію ризиків, виявлення та попередження аномалій, пом'якшення наслідків відмов та пришвидшення відновлення електропостачання, усунення внутрішніх загроз та прогалин шляхом навчання та сертифікації персоналу.

Участь АТ «Прикарпаттяобленерго» у проекті ELECTRON дасть можливість доступу до найновіших розробок та кращих практик в побудові систем кібербезпеки, дозволить «тримати руку на пульсі» нових розробок та кращих практик захисту мереж, і як наслідок, вдосконалювати безпеку власних мереж від кібератак.