Logo mob
Особистий кабінет

11.03.2021

Втілення інвестпрограми обленерго у Тимениччині: незручності – тимчасові, вигода – багаторічна

Філія «Центральна» АТ «Прикарпаттяобленерго», що обслуговує Івано-Франківськ, Тисменицю, Лисець та навколишні населені пункти, розпочала реалізацію інвестиційної програми на поточний рік. Передбачено будівництво розвантажувальних підстанцій у Старому Лисці та Клузові, модернізацію великої вузлової підстанції у Тисмениці та технічне переоснащення електропостачання у Братківцях.

 

«Цьогоріч наша компанія перейшла на стимулююче тарифоутворення, згідно з яким їй дозволено удвічі збільшити інвестиційну програму – фактично до  453 млн гривень. Частина цієї суми буде спрямована на покращення якості електричної енергії у нашій філії», – розповідає директор «Центральної» Ігор Пархуць.

Роботи в рамках інвестиційної програми вже розпочалися в Братківцях, де заплановано замінити майже 15 км старих повітряних ліній на нові та перебудувати три трансформаторні підстанції – ТП-38, ТП-39 і ТП-40, що охоплюють фактично 90% села.

На старих лініях, збудованих ще в 70-80-х роках минулого століття, проводи були неізольовані, при посиленому вітрі чи несприятливих погодних умовах відбувалися короткі замикання й аварійні вимкнення. Тепер же лінії протягнуть самоутримним ізольованим проводом, так званим СІПом, що дозволяє значно підвищити надійність електропостачання. Нові лінії будуть набагато стійкіші проти сили вітру чи падіння гілок, а якщо під час буревію СІП і порветься, то ризик від нього для життя людини значно нижчий, ніж від старого оголеного проводу. Виробники дають гарантію на СІПи – щонайменше 30 років.

Крім того, старі повітряні лінії у Братківцях часто йшли людськими городами, що ускладнювало і якість, і оперативність технічного обслуговування. Не у всі пори року була можливість заїхати для заміни опори чи ліквідації аварії. Зараз же всі лінії виносяться вздовж вулиць, щоб мінімізувати кількість опор на присадибних ділянках. Роботи в селі розпочалися в лютому, а закінчити їх планують до кінця першого півріччя. «Завершивши тут роботи, ми значно покращимо надійність і якість електропостачання місцевим споживачам», – каже І. Пархуць.  

За словами директора філії, зараз також проходить процедура тендерних закупівель щодо будівництва розвантажувальних підстанцій ТП-10/0,4 кВ у Старому Лисці та Клузові. Очікується, що фірми-підрядники, які виграють тендери на ці роботи, будуть виконувати їх влітку.

Розвантажувальні підстанції потрібні там, де повітряні лінії мають протяжність довшу за нормативну. В зимові періоди, коли максимально зростає навантаження на лініях, відбуваються спади напруги в їх кінцевих точках, і до частини споживачів не доходить якісна електрична напруга. Щоб вирішити ці локальні проблеми і забезпечити надійну якість електропостачання в тій чи іншій частині населеного пункту й розробляються та встановлюються розвантажувальні підстанції. У селі Клузів збудують дві таких підстанції і, таким чином, буде розвантажено дві трансформаторні підстанції – ТП-468 і ТП-595, а в селі Старий Лисець – одну для розвантаження ТП-11. Для підключення розвантажувальних підстанцій будуть також споруджені повітряні лінії 0,4 кВ.

Масштабним інвестиційним заходом філії «Центральна» стане модернізація великої вузлової підстанції «Тисмениця» 35 кВ. Там передбачені заміна застарілого обладнання та автоматизація, яка дозволить проводити аварійні перемикання дистанційно за допомогою телеуправління. Та оскільки зараз у зв’язку з карантином багато людей навчаються чи працюють дистанційно, то енергетики намагаються не турбувати їх постійними вимкненнями світла і масштабні роботи стараються змістити на літо, сподіваючись, що ситуація на той час дещо покращиться.

Наразі ж ведуться планові роботи з технічного обслуговування високовольтної ПЛ-10 кВ «Тисмениця», що живить все місто та частину села Клубівці. «Ми аналізуємо, які лінії рік тому дали нам найбільше вимкнень, визначаємо так звані проблемні лінії. «Тисмениця» у нас в пріоритеті на цей рік, щоб ми максимум зробили там роботи, щоб вона не вимикалася так часто, як в 2018-му чи 2019-му», – пояснює головний інженер філії Ігор Сворак.

Роботи з технічного обслуговування повітряних ліній – десь треба замінити опору, десь перетягнути проводи, десь поміняти силовий трансформатор на більшу потужність – проводяться круглорічно, щоб мінімізувати аварійні вимкнення, які трапляються за несприятливих погодних умов. Крім того, з середини жовтня до середини квітня проводиться активна кампанія з розчистки ліній електропередач, адже більше половини аварійних вимкнень у мережах стаються через падіння гілок або дерев на проводи.

Зрозуміло, що всі ці роботи супроводжуються не зовсім приємними для споживачів вимкненнями електропостачання. Хоча про планові вимкнення у зв’язку з тими чи іншими роботами їх попереджають (есемесками чи телефонним обдзвоном) заздалегідь і роблять вимкнення тільки вдень. Цього року, наприклад, вже надходили скарги мешканців Тисмениці на вимкнення через планові роботи по вулицях Монастирська, Лепкого, Кокорна, Запорізька, Княгиницького. Тож, випереджаючи можливе невдоволення щодо вимкнень під час техобслуговування високовольтної ПЛ-10 кВ «Тисмениця», головний інженер аргументує: «Довжина цієї лінії 32 км, і за один-два дні чи навіть за тиждень ми там весь обсяг робіт не зможемо виконати. Тим більше, дотримуючись всіх правил охорони праці. Адже життя людини – це найперше!»

Тому енергетики просить з розумінням ставитися до їхньої роботи та пов’язаних з нею тимчасових незручностей, адже все це робиться для вигоди споживачів, а в разі потреби уточнити інформацію щодо вимкнень радить телефонувати в call-центр «Прикарпаттяобленерго» за номером 0-800-50-40-20 або на головній сторінці сайту компаінї www.oe.if.ua

Олекса ВИРІЙ