Logo mob
Особистий кабінет

02.04.2021

У Братківцях реконструюють електромережі села

В рамках Інвестиційної програми АТ «Прикарпаттяобленерго» на 2021 рік в Братківцях Івано-Франківської міської ради фахівці підрядної організації ТОВ «Новітні енергетичні програми» замінять близько 15 км старих повітряних ліній на нові та міцні, з самоутримним ізольованим проводом, загалом охоплюючи технічним переоснащенням 90% електромереж села. Щоб зменшити протяжність лінії електропередачі також будують чотири нові розвантажувальні підстанції.

 

«Більшість електромереж у Братківцях були збудовані ще в 1971 році на дерев’яних опорах та з тонкими проводами, що уже вичерпали свій ресурс,  – розповідає Ігор Сворак, головний інженер філії «Центральна» «Прикарпаттяобленерго». - Неізольовані проводи рвалися при посиленому вітрі чи несприятливих погодних умовах, частими були короткі замикання й аварійні вимкнення. Окрім того, лінії будувались із розрахунку на потребу потужності 70-их років, коли мало у кого взагалі були електроприлади. Через брак коштів лінії у селі не модернізовувались.  В цьому році компанії вдалося перейти на стимулююче тарифоутворення , спрямувавши частину інвестиційних коштів і на Братківці».

Лінії протягнуть самоутримним ізольованим проводом, так званим СІПом, що дозволяє значно підвищити надійність електропостачання. Нові лінії будуть набагато стійкіші проти сили вітру чи падіння гілок, а якщо під час буревію СІП і порветься, то ризик від нього для життя людини значно нижчий, ніж від старого оголеного проводу. Виробники дають гарантію на СІПи – щонайменше 30 років. Окрім того ряд робіт на лінії, оснащеній СІПом, можна виконувати під напругою, без знеструмлення споживачів. Можна сміливо говорити, що завдяки модернізації лінії електропередачі, у мешканців Братківців у рази зменшиться кількість аварійних та планових вимкнень.

Самі лінії будують коротшими відрізками. Найпротяжніші ділянки лінії розділять новими розвантажувальними підстанціями, що суттєво покращить якість електропостачання навіть у найвіддаленіших споживачів. В зимові періоди, коли максимально зростає навантаження на лініях, відбуваються спади напруги в їх кінцевих точках, і до частини споживачів не доходить якісна електрична напруга. Щоб вирішити ці локальні проблеми і забезпечити надійну якість електропостачання в тій чи іншій частині населеного пункту й розробляються та встановлюються розвантажувальні підстанції. Таких підстанцій у Братківцях буде чотири

 Крім того, старі повітряні лінії у Братківцях були прокладені на земельних ділянках, які зараз знаходяться у приватній власності мешканців, що ускладнювало  якість та оперативність технічного обслуговування. Не у всі пори року була можливість заїхати для заміни опори чи ліквідації аварії. Зараз же всі лінії виносяться вздовж вулиць, щоб забезпечити безперешкодний доступ до опор.

Роботи в селі розпочалися в лютому, а закінчити їх планують до кінця першого півріччя 2021 року. Енергетики дякують мешканцям с. Братківці за розуміння під час планових вимкнень, які відбуваються мало не щодня, та всебічне сприяння у проведенні робіт. В обленерго обіцяють, що після їх закінчення електропостачання у селі буде  надійнім та якіснім.