Logo mob
Особистий кабінет

12.04.2021

Неконтрольований вогонь – реальна загроза електрообладнанню

Прикарпаття три доби в вогні – попри заборони, попередження та штрафи мешканці масово випалюють сухостій на земельних ділянках. За даними ДСНС лише за минулі вихідні  на Івано-Франківщині зафіксовано 149 самовільних  неконтрольованих підпалів сухої трави та сміття. Загальна площа, яку пройшов вогонь, знищуючи все на своєму шляху, склала десятки гектарів. У більшості випадків вогонь бездумно залишали без нагляду, створюючи загрозу для людей, тварин, сусідніх будівель та ліній електропередачі.

 

Підпалювати сухостій неподалік ліній електропередачі – особливо небезпечно. Адже неконтрольований вогонь створює реальну загрозу обривів проводів, пошкодження електрообладнання. Такі пошкодження призводять до тяжких травм людей і тварин, а інколи – смерті. Згоріле обладнання не може забезпечувати безперебійне електропостачання, а ремонт та заміна інколи займає від декількох годин до кілька днів. Минулого року на Косівщині, через самовільний підпал сухостою місцевими мешканцями, згоріла трансформаторна підстанція 10/0,4 кВ. Енергетикам довелось виконувати заміну силового трансформатора, який через пошкодження вогнем, остаточно вийшов з ладу. Горе-господар наробив лиха 46 сім`ям, залишивши їх без електропостачання більш як на добу. В цьому році, завдяки вчасній роботі вогнеборців, пошкоджень електрообладнання досі не було, але якщо рятувальникам наступного разу не вдасться швидко локалізувати вогонь – наслідки можуть бути трагічними.

 Звісно, щоб захистити електромережі від пожеж, «Прикарпаттяобленерго» регулярно та ретельно перевіряє стан пожежної безпеки на об’єктах та справність засобів пожежогасіння. На весняно-літній період 2021 року заходи запобігання пожежам в охоронних зонах ліній електропередачі та поблизу трансформаторів обленерго посилено. «Ми проводитимемо позапланові інструктажі персоналу, тренування з запобігання поширенню вогню, перевірки укомплектування та стану засобів пожежогасіння, стану меж охоронних зон електрообладнання тощо, - розповів директор з охорони праці обленерго Ярослав Витвицький. -  І хоча до пожежної безпеки ми ставимося вкрай серйозно, від підпалів та необережного поводження з вогнем сторонніх осіб ці заходи можуть виявитись недостатніми. Тому регулярно через ЗМІ ми закликаємо населення не палити суху траву. Тим більше, що у зв’язку з новими штрафами, таке господарювання може суттєво вдарити по кишені палія». 

Боротьба з паліями сухостою стосується не лише Прикарпаття, а й усієї України. Минулого року, щоб вберегти країну від вогню, уряд суттєво збільшив штрафи за незаконний самовільний підпал сухостою – у 18 разів. За спалювання сухої трави та листя тепер законом передбачений штраф до 153 тис. грн. За підпал з тяжкими наслідками може загрожувати 5 років в'язниці.

У цьому році законодавчо визначили осіб, відповідальних за пожежну безпеку на земельних ділянках. Тепер відповідальність за пожежі несуть власники, користувачі чи орендарі земельної ділянки, що допоможе поліції встановлювати винних у пожежах в екосистемах. За останні дні було складено 8 протоколів на «горе-господарів».

Прикарпатські енергетики сподіваються, що усі ці заходи стримуватимуть паліїв, але також просять громадськість повідомляти про пожежі поблизу ліній електропередачі, щоб запобігти наслідкам. У випадку виявлення підпалу листя чи трави потрібно негайно зателефонувати у службу порятунку за телефоном 101, щоб пожежу ліквідували. А якщо особа палія відома, слід звернутися до Нацполіції (на гарячу лінію: 0 800 50-02-02) чи до Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області (тел. (0342) 50-80-73, (0342) 50-04-42). У випадку виникнення пожежі поблизу ліній електропередач слід також додатково попередити АТ «Прикарпаттяобленерго» (тел. 0 800 50-40-20).