Logo mob
Особистий кабінет

23.04.2021

Долинська лікарня під загрозою знеструмлення через борги

6 травня 2021 року АТ «Прикарпаттяобленерго» буде змушене припинити електропостачання комунальному підприємству «Долинська багатопрофільна лікарня» на вимогу електропостачальника ТОВ «УКР ГАЗ РЕСУРС».

 

Знеструмлення Долинської лікарні є вимушеною дією,  спричиненою заборгованістю лікарні перед постачальником ТОВ «УКР ГАЗ РЕСУРС» за спожиту електроенергію на суму майже 107 тисяч гривень та заборгованістю за розподіл електроенергії на суму понад 198 тисяч гривень перед обленерго.  Оскільки комунальне підприємство не виконує умови Договору  споживача про постачання електричної енергії  та Договору про розподіл електричної енергії щодо вчасності та повноти розрахунків, ТОВ «УКР ГАЗ РЕСУРС» зобов’язало АТ «Прикарпаттяобленерго», як оператора системи розподілу, припинити розподіл електроенергії об’єктів лікарні до погашення заборгованості.

Законом України «Про ринок електричної енергії» та Правилами роздрібного ринку електроенергії встановлений обов’язок споживача оплачувати послуги з розподілу електроенергії та її постачання, а у разі, якщо споживач цих обов’язків не дотримується, постачальник електроенергії ініціює припинення електропостачання такому споживачу. Заяву про припинення електропостачання від постачальника обленерго ігнорувати не може – за законом обленерго зобов’язане виконати заяву постачальника.

Зважаючи на стратегічне значення лікарні, між постачальником, обленерго та керівництвом комунального підприємства ведуться переговори щодо можливої реструктуризації боргу, але якщо домовленості не буде досягнуто Долинську лікарню буде знеструмлено на невизначений термін згідно із чинним законодавством до повного погашення заборгованості.

За словами представників лікарні, така ситуація із заборгованістю утворилася після ліквідації Долинської районної ради - на балансі якої була лікарня - в зв’язку із проведенням адміністративної реформи.

Оскільки Долинська лікарня  є комунальним некомерційним підприємством, це означає, що виділення коштів на забезпечення видатків для утримання закладу здійснює головний розпорядник бюджетних коштів – відповідний орган місцевого самоврядування. На жаль, на сьогодні Долинська міська рада не прийняла відповідне рішення про прийняття у комунальну власність Долинської міської ради даний лікувальний заклад.  Що, в свою чергу призводить до нарощування заборгованості.

Тому, 6 травня 2021 року у проміжку між 11:00 та 17:00 електропостачання комунальному підприємству «Долинська багатопрофільна лікарня» буде припинено. До того часу енергетики просять адміністрацію лікарні ужити заходи, спрямовані на запобігання травматизму, загибелі людей, пошкодженню обладнання та іншим наслідкам. Також, енергетики звертаються з проханням до місцевих органів влади вирішити питання підпорядкування лікарні.

Припинення розподілу електричної енергії буде здійснено у відповідності та на виконання вимог підпункту 2 пункту 11.5.2 Кодексу Систем Розподілу, затвердженого Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 №310.