Logo mob
Особистий кабінет

26.04.2021

На Богородчанщині модернізовують електричні мережі

Філія АТ «Прикарпаттяобленерго» «Південна», що обслуговує електричні мережі Богородчанщини, розпочала втілення Інвестиційної програми обленерго на 2021 рік. В обленерго розповіли де в районі   проводитимуть наймасштабніші реконструкції та як це вплине на якість електропостачання для клієнтів.

 

 Уже зараз прикарпатські енергетики спільно із підрядною організацією ТОВ «Новітні енергетичні програми» проводять реконструкцію електромереж 0,4 кВ одразу трьох сіл на Богородчанщині: у Похівці, Старуні та Глибокому.

У с. Похівка енергетики закінчують модернізацію майже 4 кілометрів повітряної лінії електропередачі, яка була збудована у 1967 році, коли кількість електрообладнання в домах вимагала значно скромнішої потужності, ніж сьогодні. Мешканці села неодноразово зверталися в обленерго з повідомленнями про аварійні вимкнення через негоду та низьку напругу на лінії. Щоб усунути ці незручності, проводи лінії замінили на сучасні самоутримні ізолюючі проводи (далі – СІП) – більш міцні та стійкі до несприятливих погодних умов. 80 % лінії раніше проходили по дерев’яних опорах, які зараз замінили на залізобетонні. Ці заходи дозволять знизити ризик аварійних вимкнень на лінії, та значно зменшать кількість планових ремонтів. Окрім того, на лінії збудували дві нові розвартажувальні підстанції, що дозволило зменшити найпротяжніші відрізки лінії та зменшити навантаженість мережі. Ці заходи комплексно покращать якість електричної енергії для споживачів, які безперешкодно користуватимуться електрообладнанням. Модернізація у Похівці – на фінішній прямі, там уже розпочали перепідключати споживачів до реконструйованої лінії. За лічені дні мешканці села зможуть повноцінно переконатися у ефективності проведених ремонтів.

У с. Старуня триває схожа реконструкція повітряних ліній електропередачі. Лінія, що підлягає модернізації теж була збудована у 1967 році і вичерпала свій комутаційний ресурс. Вона забезпечує електропостачанням 189 споживачів. Її протяжність - майже 8 кілометрів, і проводи на ній повністю замінять на СІП. 158 із 188 опор цієї лінії були дерев’яними, і вже зараз триває їх заміна на залізобетонні. Щоб розвантажити лінію, на її найдовших відрізках енергетики ставлять дві додаткові трансформаторні підстанції. Як і у Похівці, ці заходи дозволять знизити ризик вимкнень, як аварійних, так і планових, а також покращать якість напруги для споживачів. Повітряні лінії в с. Глибоке введені в експлуатацію в 1977 році. Лінія, що підлягає реконструкції, побудована переважно на дерев’яних опорах загальною довжиною близько 5 км. Проводи цієї лінії уже замінюють на СІП для забезпечення безперебійного постачання електроенергії. Щоб розвантажити лінію, на її найдовших відрізках енергетики ставлять дві додаткові трансформаторні підстанції. Ці заходи дозволять нормалізувати якість напруги. Як проходять модернізаційні роботи у с. Глибока – дивіться у сюжеті енергетиків за посиланням.


У другому півріччі 2021 року у с. Солотвино на Богородчанщині також реконструюють повітряну лінію електропередачі 10 кВ. Лінія, протяжністю 14 км обслуговує 1 863 споживачів і через надмірне навантаження не дозволяє забезпечити надійність електропостачання споживачів, заживлених з даного фідера по існуючій схемі живлення. На цій лінії заплановано встановити комутаційний пункт, який фактично дасть змогу розділити лінію на дві частини, розвантажити лінію та забезпечити зменшення часу вимкнення споживачів під час виникнення аварійних відключень.

На третій квартал 2021 року енергетики запланували заміну трьох силових трансформаторів у селах Іваниківка, Скобичівка та Луквиця. Заміна трансорматора на новий та потужніший супроводжуватиметься також модернізацією електроустаткування на підстанціях: пристроїв заземлення, роз’єднувачів, запобіжників, рубильників, автоматів тощо. Заміна обладнання попередить аварії на підстанціях та дозволить забезпечити якість напруги для мешканців.

«Більшість мереж Богородчанщини були збудовані у 60-80-их роках минулого століття. Оновлення мереж через відсутність фінансування йшло повільно, а комутаційний ресурс обладнання продовжував вичерпуватися, - розповідає начальник Богородчанської служби експлуатації електричних мереж філії «Південна» Руслан Клюфінський. – У цьому році вдалось перейти на систему стимулюючого регулювання, за рахунок чого Інвестиційна програма компанії на 2021 збільшилась удвічі, ніж у попередні роки, і складе 452,5 мільйона гривень. Це дало можливість спрямувати частину інвестиційних коштів на роботи з оновлення мереж у тих населених пунктах району, де це необхідно у першу чергу.