Logo mob
Особистий кабінет

22.06.2021

На Калущині замінюють 12 кілометрів ліній електропередачі

Прикарпатські енергетики спільно із підрядною організацією ТОВ «Новітні енергетичні програми» в рамках Інвестиційної програми обленерго на 2021 рік завершують реконструкцію електромереж 0,4 кВ в с. Стефанівка на Калущині. В компанії кажуть, що мешканців перепідключатимуть до перебудованих ліній уже в липні

 

Повітряні лінії 0,4 кВ в с. Стефанівка, загальною протяжність в 12 км, введені в експлуатацію в 1978 році, і через тривалу експлуатацію вичерпали свій комутаційний ресурс. 156 споживачів лінії живились лише від однієї трансформаторної підстанції, а відносно велика протяжність відрізків від підстанції до споживачів крайніх точок лінії не дозволяла забезпечити якісне електропостачання. Окрім того, близько 80% опор лінії були дерев’яними, а провід – неізольований. Енергетики кілька раз в місяць отримували повідомлення від мешканців села з приводу низької напруги, коливань напруги та аварії на лінії, але брак коштів дозволяв лише підтримувати поточний технічний стан. Завдяки переходу на стимулююче  тарифоутворення Інвестиційна програма компанії на 2021 збільшилась удвічі, ніж у попередні роки. Це дало можливість розпочати роботи з оновлення мереж у тих населених пунктах району, де це необхідно у першу чергу. Стефанівка стала одним із таких населених пунктів.

Щоб забезпечити мешканцям Стефанівки якісне та надійне електропостачання, проводи лінії замінили на сучасні самоутримні ізолюючі проводи. Нові лінії будуть набагато стійкіші проти сили вітру чи падіння гілок, а якщо під час буревію самоутримний провід і порветься, то ризик від нього для життя людини значно нижчий, ніж від старого неізольованого проводу. Виробники дають гарантію на ці проводи – щонайменше 30 років. Окрім того ряд робіт на лінії, оснащеній таким проводом, можна виконувати під напругою, без знеструмлення споживачів. Можна сміливо говорити, що завдяки модернізації лінії електропередачі, у мешканців Стефанівки у рази зменшиться кількість аварійних та планових вимкнень.

Усі дерев’яні опори замінили на залізобетонні. Ці заходи дозволять знизити ризик аварійних вимкнень на лінії, та значно зменшать кількість планових ремонтів. 

Окрім того, найпротяжніші ділянки лінії розділять новими розвантажувальними підстанціями, що суттєво покращить якість електропостачання навіть у найвіддаленіших споживачів, адже в зимові періоди, коли максимально зростало навантаження на лініях, відбувалися спади напруги в їх кінцевих точках, і до частини споживачів не доходила якісна електрична напруга. Щоб вирішити ці локальні проблеми і забезпечити надійну якість електропостачання у Стефанівці збудували вісім нових розвантажувальних підстанцій.

Ці заходи комплексно покращать якість електричної енергії для споживачів, які зможуть безперешкодно користуватися електрообладнанням, не хвилюватись про аварійні вимкнення в негоду. Модернізація у Стефанівки – на фінішній прямій, 80% споживачів уже перепідключені до реконструйованої лінії. Зовсім скоро мешканці села зможуть повноцінно переконатися у ефективності проведених ремонтів.

Зрозуміло, що всі ці роботи супроводжуються не зовсім приємними для споживачів вимкненнями електропостачання. Інколи об’ємні роботи вимагають проводити планові вимкнення кілька днів поспіль.  На щастя, мешканці Стефанівки з розумінням ставляться до вимушених відключень, знаючи, що ці незручності – тимчасові, а натомість вони отримують комфорт, якісне світло та безперебійне електропостачання.