Logo mob
Особистий кабінет

21.07.2021

Як вберегтись від блискавок

Цьогоріч на Прикарпаття видалось особливо спекотне літо. Високі температурні режими, як відомо, змінюються сильними грозами, зі шквалами вітру, блискавицями та громом. Найнебезпечнішими під час грози є розряди блискавки, температура якої може перевищувати 30 тисяч градусів за Цельсієм – це приблизно в 5 разів більше за температуру на поверхні Сонця

У середньому блискавичний розряд поширюється зі швидкістю понад 190 тисяч км/с, а його довжина становить 3-4 км. Блискавка — електричний розряд між хмарами або між хмарою та землею, в передбачити куди вона вдарить – неможливо. За статистикою, щороку у світі від удару блискавки гине до 3000 людей. У зв’язку із частими грозами на території області, енергетики радять прислухатися до порад, як залишатися в безпеці під час грозової зливи:

1. Блискавка завжди б’є в найвищу точку, тому найстрашніше для людини – перебувати під час грози на відкритій, наприклад, в полі або підвищеній місцевості. Якщо ви опинилися в подібній ситуації, сховайтесь у будь-якому заглибленні – канаві або ярі, присядьте, пригніть голову та не рухайтеся.

2. Вкрай небезпечно під час грози знаходитися біля ліній електропередачі. Електрика в будь-якому вигляді притягує блискавку. Навіть перебуваючи біля стіни з антеною, ви ризикуєте бути враженими ударом блискавки.

3. Вимкніть зовнішні антени і вимкніть з розетки холодильник, телевізор, мікрохвильову піч, комп’ютер, інші побутові прилади.

4.Уникайте води, що є хорошим провідником струму. Удар блискавки поширюється навколо водойми в радіусі 100 метрів. Під час грози не можна купатися, ловити рибу, стояти на березі.

5. Якщо гроза застала вас у місті, сховайтеся в магазині, під’їзді чи перечекайте грозу під навісом біля стіни будівлі. Уникайте металевих парканів, біля яких ростуть дерева.

6. Не страшно, якщо ви перебуваєте в автомобілі. Закрийте вікно – і жодна блискавка до вас не добереться.

7. Ховаючись під деревами, не забувайте, що блискавка часто потрапляє в найвищі. Отже, чим менше дерево, під яким ви знайшли притулок, тим краще. Якщо ховається група осіб, то краще присісти, не торкаючись до інших людей. Дуб, тополя, сосна та ялина найбільш уразливі для розрядів електрики, найменше – верба, клен та кущі.

8. Якщо ви перебуваєте в приміщенні – закрийте вікна, двері, димоходи та вентиляційні отвори. Не допускайте протягів, оскільки це може спровокувати потрапляння кульової блискавки. У приміщенні потрібно триматися подалі від вікон, електроприладів, а також труб і металевої сантехніки.

9. Не варто торкатися до всього мокрого, залізного і до електроприладів. Під час грози бажано позбутися металевих предметів. Годинники, ланцюжки, розкрита над головою парасолька і навіть зв’язка ключів в кишені – потенційні мішені для удару.

10. Якщо гроза почалася під час вашого руху на велосипеді чи мотоциклі, зупиніться і перечекайте грозу на відстані не менше 30 метрів від транспортних засобів.

11. Дуже небезпечно під час грози розмовляти по мобільному телефону. Найкраще під час грози мобільний вимикати. Відомі випадки, коли вхідний дзвінок ставав причиною потрапляння блискавки.

12. Людина під час грози повинна мати якомога менше контактів із землею. Найбезпечніша поза – присісти, ступні поставити разом, опустити голову і груди на коліна, руками обхопити коліна. Можна сісти або встати на ізоляційний матеріал: дерево, дошку, намет, спальний мішок, мотузку або рюкзак.

Будьте обережними та обачними!