Logo mob
Особистий кабінет

28.07.2021

Два комунальні підприємства області уже завтра будуть знеструмлені через борги

29 липня 2021 року АТ «Прикарпаттяобленерго» буде змушене припинити електропостачання КП «Водоканал»  Долинської міської ради через заборгованість у понад 100 000гривень за розподіл електроенергії та перетоки реактивної енергії, а також комунальному підприємству «Галичводоканал»  через заборгованість - у 93 тисячі гривень.

 

У КП «Водоканал»  Долинської міської ради та КП «Галичводоканал» ситуації із погашенням заборгованості схожі.  Підприємства регулярно порушують свої обов’язки щодо повноти сплати коштів за розподіл електроенергії, а їх борг з місяця у місяць росте.

На адресу АТ «Прикарпаттяобленерго» неодноразово надходили гарантійні листи від адміністрацій підприємств із проханням  відтермінувати вимкнення та з гарантією оплати за послугу з розподілу електричної енергії та перетоки реактивної енергії. Проте у липні КП «Галичводоканал»  оплатив  тільки 8,3 тис.грн, а від  КП «Водоканал» Долинської міської ради жодних коштів в оплату заборгованості не надійшло, підприємства не виконало зобов’язання щодо погашення заборгованості.  

Енергетики проінформували  адміністрації підприємств та органи місцевого самоврядування про критичний стан розрахунків з попередженням про можливе знеструмлення. У зв’язку із тим, що жодні відтермінування та перемовини не дають результатів, а ріст боргу не припиняється, АТ «Прикарпаттяобленерго» вимушене вдатися до вимкнення електропостачання підприємств.  29 липня 2021 в проміжку між 08:30 та 17:00 електропостачання підприємствам буде припинено.

Обов’язок оператора системи розподілу АТ «Прикарпаттяобленерго» — здійснювати розподіл електричної енергії, а обов’язок клієнтів — своєчасно оплатити ці послуги. Це передбачено Законом України «Про ринок електричної енергії» та Правилами роздрібного ринку електроенергії. Неоплата або ж невчасна оплата цих послуг підприємствами загрожують ефективному функціонуванню обленерго та можливості надавати якісні послуги розподілу електричної енергії мешканцям та підприємствам області.

Керівництво АТ «Прикарпаттяобленерго» вкотре звертається до уповноважених осіб Долинської міської ради та КП «Галичводоканал»  з проханням погасити заборгованість, а в разі непогашення боргу - здійснити заходи із запобігання шкідливим наслідкам відповідно до програми безпечного відключення електроживлення під час припинення розподілу електричної енергії з метою недопущення надзвичайних ситуацій техногенного характеру. Припинення розподілу електричної енергії буде здійснено у відповідності та на виконання вимог підпункту 2 пункту 7.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312  та підпункту 2 пункту 11.5.2 Кодексу Систем Розподілу, затвердженого Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №310.