Logo mob
Особистий кабінет

27.08.2021

В Україні знято обмеження на відключення боржників від комунальних послуг

.В Україні офіційно набув чинності закон, який знімає обмеження на відключення побутових споживачів за заборгованість з оплати вартост комунальних послуг, яка передбачалася законодавством в рамках адаптивного карантину (для нерозповсюдження коронавірусної інфекції). Таким чином, комунальні підприємства зможуть відключати боржників від газу, електроенергії та інших видів комунальних послуг. Про це йдеться на сайті «Перший Незалежний».

Такі заходи передбачені відповідно до закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури приєднання до електричних мереж", що набрав чинності з 20 серпня 2021 року.

У тексті закону йдеться, що заборонено відключати комунікації споживачам, які мають борги, лише в регіонах, де встановлено "червоний" епідемічний рівень й протягом 30 днів з моменту скасування "червоної" зони. Українцям, що живуть в усіх інших, крім "червоної" зонах карантину пеню за прострочені платіжки нараховуватимуть. Закон, що набрав чинності вніс зміни в закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)". Зокрема, було виключено пункт, що забороняв відключати комунікації населенню за борги на період карантину та замінено його новим текстом.

Споживачі, що розрахувалися з комунальними підприємствами, мають заплатити за повторне підключення комунікацій, повідомляє сайт  «Комментарии.UA». Також відповідно до наказу Міністерства юстиції України No 1061/5 від 23 березня 2021 року банки можуть списувати з рахунків українців борги за комуналку, а Державна виконавча служба має право знову накладати арешт на майно осіб, що мають заборгованість по комунальним платіжкам.

Станом на кінець червня загальний розмір боргу громадян України за комунальні платежі досягнув 66,3 мільярда гривень. Зокрема, заборгованість на ринку електричної енергії за два роки зросла до 36,7 млрд гривень. Щодо Івано-Франківщини, то загальна заборгованість населення області станом на 20 серпня становила 38,8 млн. грн, це приблизно понад 25 тисяч споживачів.