Logo mob
Особистий кабінет

28.10.2021

Роз'яснення АТ "Прикарпаттяобленерго" про узгодження потужності з побутовими споживачами

На виконання Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 17.03.2021 № 475, АТ «Прикарпаттяобленерго» розпочало процедуру узгодження договірної потужності з побутовими споживачами. Що таке договірна потужність і що робити, коли вам прийде  повідомлення від обленерго з проханням узгодити потужність, роз’яснення від фахівців.

 

  1. Що таке дозволена (договірна) потужність?

Дозволена (договірна) потужність — максимальна величина потужності, дозволена до використання в будь-який час (одномоментно) за кожним об’єктом споживача. По суті, це сумарна кількість потужності усіх електроприладів клієнта, які використовуються одночасно.

  1. Хто встановлює потужність за об’єктом споживача?

Дозволена до використання потужність встановлена проектною документацією (технічними умовами), згідно з якою відбувалося приєднання до мереж, залежно від того, у які роки відбувалося підключення клієнтів до електромережі.

Споживачам, які підключались до 01.06.2004 встановлено значення дозволеної потужності не менше 3 кВт, а споживачам, які підключені після 01.06.2004 - значення дозволеної потужності не менше 5 кВт. Це граничні величини дозволеної потужності дозволені споживачу до використання, які при потребі можуть бути збільшені за рахунок виконання послуг з приєднання.  Детальніше про процедуру приєднання можна дізнатися на сайті компанії www.oe.if.ua

  1. Чи можна самовільно перевищувати встановлену дозволену (договірну) потужність?

Перевищувати цей ліміт не можна, оскільки перевищення договірної потужності спотворює параметри якості електричної енергії в мережі для інших споживачів, або простіше кажучи — виникає «низька напруга».

  1. Чому зараз відбувається узгодження потужності з клієнтами?

Узгодження договірної потужності з побутовими споживачами відбувається на вимогу Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №475 від 17.03.2021р.

  1. Що робити клієнтам, які отримали повідомлення з проханням узгодити потужність?

Радимо Вам звірити інформацію у повідомленні із наявними у Вас технічними умовами. Якщо величина потужності співпадає — нічого робити не потрібно.

У випадку, якщо власник приватного житлового будинку має відомості про величину дозволеної потужності, яка відрізняються в більшу сторону від зазначеної величини встановленої потужності вказаної в повідомленні, надісланому обленерго, тоді  потрібно звернутися в Центр обслуговування клієнтів і подати підтверджуючі документи, зокрема технічні умови, проєктну документацію по даному об’єкту. Адресу Центрів обслуговування можна знайти на сайті компанії: Меню → Контакти → Філії.

Власникам квартири багатоквартирного житлового будинку відомості про дозволену потужність необхідно надати балансоутримувачу (управителю) будинку, який у свою чергу несе відповідальність за внутрішньобудинкові електромережі і повинен підтвердити їх пропускну спроможність (потужність), підписавши Акт узгодження пропускної спроможності зовнішніх та внутрішніх електричних мереж з обленерго.

  1. Скільки часу дається на узгодження потужності?

На узгодження договірної потужності з побутовими споживачами надається місяць з дати отримання повідомлення, надісланого обленерго.