Logo mob
Особистий кабінет

10.02.2022

Крадіжка електроенергії безкарною не залишиться

Щороку все більше прикарпатців «попадаються» на крадіжках електроенергії. Незаконна економія щоразу «влітає в копійку». За 2021 рік спеціалісти АТ «Прикарпаттяобленерго» провели 2221 рейдові перевірку, викривши 790 випадків крадіжок електроенергії. Крадіям, які самонадіяно вважали, що їх не впіймають, доведеться відшкодувати вартість  близько 2 967 тис. кВт*год на суму 11  мільйонів гривень.

 

Заради незаконних способів «економії» нечесні на руку споживачі вдаються до найрізноманітніших хитрощів: самовільне підключення до електромереж оператора системи розподілу, хитромудрими способами втручаються в роботу приладу обліку, що впливає на його покази, використовують магніти та високочастотні генератори, та інші сторонні пристрої, під'єднуються до лічильника сусіда тощо. Усі можливі способи втручання в роботу приладів обліку електричної енергії  інспекторам АТ «Прикарпаттяобленерго» відомі достеменно. Над їх виявленням працює група інспекторів, які слідкують за мережею та аналізують інформацію, та інспектори, які проводять огляд приладів обліку на місцях. «Як правило, ми знаємо хто і яким способом краде електроенергію, – розповідає начальник відділу аналізу та енергоаудиту Антон Медвідь. – Шляхом аналітики чи просто під час планових перевірок дізнаємося. У нас є необхідне спецобладнання, яке показує «зайві» сигнали, шуми тощо на відстані навіть до 12 кілометрів. Деякі крадіжки допомагає виявити Український державний центр радіочастот. Крім того, періодично лічильники знімають на повірку, під час якої можуть виявити сліди від магнітів, вбудовані предмети, втручання в конструкцію приладу обліку. І нехай інколи фіксація цих злочинів займає час – приховати їх не вийде». За минулий рік вдалось викрити 369 випадків самовільного безоблікового підключення електроустановок споживача до електричної мережі, 215 випадків пошкодження або відсутності пломби, 16 випадків – втручання в роботу засобу вимірювальної техніки електроенергії внаслідок впливу на засіб обліку високочастотним випромінювачем. І це далеко не всі викриті крадіжки.

Енергетики, знаючи хитрі методи крадіїв, завжди працюють на випередження, щоразу оновлюють спецтехніку, яка допомагає виявляти крадіжки, підсилюють підрозділи фаховими і грамотними фахівцями. Тому, на думку енергетиків, є хибною думка, що крадіжка електроенергії є вигідним рішенням.  І факти цьому підтвердження: 5-10 тисяч крадій тратить, щоб придбати супер-пристрій, а потім, коли виявляють крадіжку, ще сплачує вартість вкраденого за збільшеним втричі тарифом. А ще варто нагадати про статтю 188-1 Кримінального кодексу, яка за викрадення електричної енергії передбачає позбавлення волі  до трьох років. Що не кажіть, але платити за показником і за тарифом вигідніше, ніж жити «озираючись».

Крадіїв електроенергії чекають також «темні часи»: у випадку виявлення фактів крадіжки електроенергії працівники розподільної компанії мають право також припинити електропостачання. Процедура довготривала: на підставі акту, відбувається обчислення розміру завданих збитків відповідно до розділу 8 Правил роздрібного ринку електричної енергії. Суми можуть сягати десятків тисяч гривень. Щодо відновлення електропостачання споживачу, то воно здійснюється уже після після усунення порушень, оплати ним завданих Оператору системи розподілу збитків та витрат на повторне підключення.

Енергетики наголошують, крадіжка електроенергії – це саме той випадок, коли скупий платить більше. За словами енергетиків, недобросовісними клієнтами є люди далеко не бідні, для яких уникнути плати – спортивний інтерес, а не потреба. Ці люди тим самим обкрадають своїх сусідів, адже позаоблікове споживання має негативний вплив на стан мереж. В компанії закликають використовувати електроенергію без крадіжок і цим вберегти себе від зайвих витрат, адже для інспекторів виявлення нечесного споживання - це лише питання часу.

Виявили крадіжку? Повідомте інформацію анонімним «телефоном довіри» - (0342) 59-45-45.

 

Крадіжка електроенергії безкарною не залишиться
Крадіжка електроенергії безкарною не залишиться