Logo mob
Особистий кабінет

28.04.2022

Всесвітній день охорони праці в умовах війни

28 квітня Україна долучається до міжнародної спільноти, відзначаючи Всесвітній день охорони праці. Щороку Міжнародна організація праці обирає унікальний девіз заходу; цьогоріч – «Формуємо разом позитивну культуру безпеки та здоров’я». Зважаючи на воєнний стан та активні бойові дії на території України, будь-які пов’язані з цим днем заходи на підприємстві скасовано. Натомість у цей день вшановуємо пам’ять працівників, які загинули на виробництві, як в мирний час, так і під час війни.

Враховуючи повномасштабну збройну агресію російської федерації проти України, яка почалася 24 лютого 2022 року, всі зусилля країни спрямовані на захист Батьківщини. В цей складний час бізнес та працівники – друга лінія оборони, фундамент економічної стабільності та безцінна допомога Збройним силам України.

Праця в умовах воєнного стану пов’язана з великою кількістю нових, в тому числі смертельно небезпечних ризиків, що призводять до погіршення умов праці в усіх галузях економіки. Україна несе великі втрати в цій війні і ці втрати збільшуються внаслідок загибелі працівників на робочих місцях.

Так, за час збройної агресії Держпраці вже зареєстровано 110 нещасних випадків на виробництві, що підлягають спеціальному розслідуванню, в яких постраждав 191 працівник, у тому числі 115 - зі смертельним наслідком. А в середньому в Україні під час роботи щодня гинуть три особи. За всіма нещасними випадками утворені комісії та проводяться спеціальні розслідування.

З метою оперативного поширення інформації з питань праці Держпраці запустила Telegram бот для оперативного отримання відповідей на поширені запитання з трудового законодавства (@ask_sls_bot) та створила інформаційний портал про трудові відносини в умовах воєнного стану (pratsia.in.ua).

Довідка

У 1919 році Міжнародна організація праці оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці.

А от ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам’яті загиблих працівників, уперше проведеного американськими та канадськими трудящими в 1989 році в пам’ять про працівників, які загинули та отримали травму на виробництві.

У цей день більш ніж в ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці.

Для запобігання нещасним випадкам на виробництві існує ціла система захисту, яка в Україні отримала назву «Охорона праці». Вона функціонує з урахуванням специфіки того чи іншого виробництва і спрямована на розробку відповідних інструкцій, приписів, правил з техніки безпеки, проведення навчання та інструктажів персоналу тощо.