Logo mob
Особистий кабінет

28.04.2022

В «Прикарпаттяобленерго» стартує програма «Безпека енергетиків під час війни»

Щороку 28 квітня відзначається Всесвітній день охорони праці. 28 квітня 2022 року вшануємо пам’ять працівників, які загинули на виробництві, як у мирний час, так і під час воєнного стану. Під час воєнних дій АТ «Прикарпаттяобленерго» долучається до інформаційно-роз’яснювальної роботи з питань оперативної підготовки працівників до дій у надзвичайних ситуаціях, направлених на збереження життя та здоров’я енергетиків під час виконання своїх професійних обов’язків, дотримання вимог охорони праці.

«Зважаючи на широку географію територій, де відбувалися та відбуваються зараз активні бойові дії, питання безпеки персоналу енергокомпаній, які здійснюють відновлювальні роботи на об’єктах енергетичної інфраструктури, потребують вдосконалення навіть у тилу», - пояснює голова профкому Ольга Тишко. З цією метою в АТ «Прикарпаттяобленерго» профспілка спільно з дирекцією з охорони праці розробила програму «Безпека енергетиків під час війни». Вона включає проведення з усім виробничим персоналом теоретичних та практичних занять щодо роботи бригад в умовах бойових дій та попередження ризиків від вибухонебезпечних предметів, практикумів з надання першої допомоги, навчання парамедиків та інструкторів з безпечної праці енергетиків під час бойових дій, запровадження додаткових інструктажів, укомплектування аптечок, поширення пам’яток тощо. Партнерами у цій просвітницькій роботі стануть: USAID Проєкт енергетичної безпеки, Асоціація саперів України, Мальтійська служба допомоги Івано-Франківськ та Івано-Франківський національний медичний університет.

 «З початку війни на території України працівники обленерго неодноразово потрапляли під обстріли, виконуючи ремонтно-відновлювальні роботи, на жаль, є поранені та загиблі енергетики, - констатує директор з охорони праці Ярослав Витвицький. - Крім того, зберігається велика небезпека для персоналу оперативно-виїзних бригад, які виконують відновлювальні роботи у місцях, де відбувалися бойові дії, а на місцевості знаходяться вибухонебезпечні предмети. Хоча прикарпатські енергетики працюють в тилу, маємо бути готові до випробувань». Так, на протитанковій міні 07.04.2022 підірвалися електромонтери ОВБ АТ «Сумиобленерго», внаслідок чого один працівник загинув, а двоє отримали важкі поранення. 08.04.2022 внаслідок підриві на протитанковій міні поранення отримали двоє електромонтерів ОВБ АТ «Харківобленерго». Загалом при виконанні трудових обов’язків через активні бойові дії за два місяці постраждали 94 працівники, 50 з яких загинули, зокрема на енергопідприємствах - 14 осіб, в тому числі 6 із смертельним наслідком.

Враховуючи повномасштабну збройну агресію російської федерації проти України, яка почалася 24 лютого 2022 року, всі зусилля країни спрямовані на захист Батьківщини. В цей складний час бізнес та працівники – друга лінія оборони, фундамент економічної стабільності та безцінна допомога Збройним силам України. Праця в умовах воєнного стану пов’язана з великою кількістю нових, в тому числі смертельно небезпечних ризиків, що призводять до погіршення умов праці в усіх галузях економіки. Україна несе великі втрати в цій війні і ці втрати збільшуються внаслідок загибелі працівників на робочих місцях.

Вічна пам'ять героям енергетичного фронту!