Logo mob
Особистий кабінет

11.05.2022

Поради батькам: як вберегти дітей від нещасть

Щороку в Україні близько 50 дітей уражається електричним струмом. Серед причин – незнання елементарних правил електробезпеки, поведінки поблизу енергетичних об‘єктів. Та найголовніша і найнебезпечніша причина – це  дитяча цікавість  – риса, як стверджують психологи, особливо притаманна підліткам, адже саме в цьому віці людина найактивніше пізнає навколишній світ, виробляючи нові навички поведінки. Дуже часто такий досвід формується на власних помилках, а іноді, на жаль, стається непоправне і ціною пізнання стає найцінніше – життя. 

 

Чи можемо ми, дорослі,  вплинути на статистику нещасних випадків від ураження електричним струмом? Звичайно, так.  І тут якихось особливих знань про струм непотрібно. Просто важливо своїм дітям розказувати, що електричний струм -  це благо цивілізації,  без якого наше життя немислиме, однак при неправильній поведінці він може бути смертельно небезпечним. А ще , особливо під час літніх канікул чи календарних свят, коли діти довший час залишаються без  нагляду дорослих, періодично їм нагадувати про правила електробезпеки і можливі наслідки від пустотливої  поведінки з електричним струмом.

 

 Дітям варто знати такі елементарні правила:

-  не можна наближатись до обірваних проводів ближче 8-ми метрів;

-  не можна розпалювати вогонь під лініями електропередач;

-  не можна наповнювати включені чайники, праски і кавоварки водою;

- якщо є необхідність замінити лампочку,  обов’язково слід вимкнути світильник і тільки тоді вкручувати нову  лампочку;

-  не можна лазити по тих деревах, над якими прокладені лінії електропередач;

- категорично заборонено відчиняти двері та проникати в приміщення трансформаторних підстанцій;

- небезпечно кидати дріт або будь-які інші предмети на проводи повітряних ліній електропередач;

-  заборонено облаштовувати ігрові майданчики, запускати повітряних зміїв поблизу ліній електропередач..

 

Необхідно знати і пам‘ятати: якщо уразив струм, слід негайно вимкнути електроустановку. Для відкидання обірваного проводу слід використати палицю. Рятуючи потерпілого, необхідно відтягнути його за одяг, попередньо обмотавши руку якоюсь матерією, наприклад, шарфом. При цьому не можна ставати на землю чи мокру долівку – слід стояти у сухому взутті на сухій підставці. У такому випадку дорога кожна хвилина, тому треба повідомити дорослих і викликати швидку допомогу.

Про виникнення небезпечної ситуації також слід повідомити в обленерго за телефоном – (0342) 59 44 44

Шановні батьки! Попереду літні канікули. Ваші діти заслужили теплих сонячних днів, радісних подій і нових вражень. Переконайтеся, що для цього Ви зробили все,  що мали зробити, починаючи з простого – розмови про власну безпеку, яка інколи може коштувати дуже дорого.