Logo mob
Особистий кабінет

24.06.2022

"Червоне – то любов". Прикарпатські енергетики розпочали Донорський Марафон

Заручившись підтримкою медпрацівників обласного центру служби крові Івано-Франківської обласної ради, 23 червня команда організаторів корпоративного донорського руху АТ вирушили до Надвірної, де цього дня кров здало близько півсотні донорів.

Вже четвертий рік поспіль в АТ «Прикарпаттяобленерго» традиційно відбуваються корпоративні Дні донора крові. Двічі на рік до обласного центру з’їжджаються працівники підприємства з 17 районів Прикарпаття, щоб зробити свій внесок у лікування важкохворих пацієнтів обласних та районних лікарень. Оскільки кров має короткий термін придатності – від 5 до 30 діб залежно від матеріалу здачі – поповнювати запаси крові необхідно стабільно з певною періодичністю. Така стабільність є особливо важливою в час війни.  

«З початку вторгнення рф на територію України, – пояснює лікар обласного Центру служби крові Тетяна Михайлюк, – питання забезпечення резерву компонентів крові постало ще гостріше. Оскільки чоловіки, які були регулярними донорами та закривали потребу у крові зараз захищають країну від ворога, а потреби у донаціях зросли як серед цивільного населення, так і поранених бійців, базу донорів потрібно постійно обновлювати. Маємо за честь співпрацювати з нашим постійним партнером – АТ «Прикарпаттяобленерго» – активісти якого є незмінними учасниками донорського руху Прикарпаття, постійно обновлюючи списки донорів крові. Лише сьогодні ми отримали 30 нових донорів крові з числа надвірнянських енергетиків».

Філія «Південна» АТ «Прикарпаттяобленерго» в рамках корпоративного Донорського Марафону стала першою з числа 7 філій енергетичного підприємства. Для проведення відбору донацій, простору залу для переговорів переобладнали в імпровізований центр крові згідно усіх медичних вимог та прописів.

«Щороку наші працівники їдуть до Івано-Франківська, щоб здати кров, – розповідає директор філії «Південна» Дмитро Буняк. – Виїзний день донора крові – новий досвід для нас, і маю констатувати факт, що це дуже зручно. Оскільки в країні маємо тимчасові труднощі з пальним, не кожен бажаючий здати кров має наразі змогу приїхати до Івано-Франківська, щоб централізовано зробити добру справу. Саме з цієї причини сьогодні зголосилося багато працівників, які давно мріяли стати донором, щоб втілили омріяне вперше. Серед наших волонтерів – багато жінок, чиї сини сьогодні захищають наш мир на фронті, тому така благодійна справа для них є особливо цінною, а даний захід – унікальною можливістю зробити свій внесок у допомогу ЗСУ».

Донорський Марафон тільки розпочався і на черзі ще низка філій, в кожній з яких волевиявлення стати донором крові виразило більше 30 енергетиків. А от фінальною точкою благодійної акції, яка цьогоріч проходить під заклик «Бережи себе, бережи Україну!», стане корпоративний День донора крові для франківських енергетиків безпосередньо у Центрі служби крові «на Івана», 07 липня. За попередніми підрахзхнками у Марафоні донорів крові планує прийняти участь півтори сотні енергетиків Прикарпаття.

До слова, щоб організувати виїзний день донора, необхідно зібрати щонайменше 30 добровольців і медики КНП «Прикарпатський обласний центр служби крові» зможуть виїхати на локацію. Для цього мають усе необхідне, зокрема мобільні крісла для донацій, щоб забір крові відбувався максимально комфортно. У випадку індивідуального донорства, необхідно залишити контактні дані в районній центральній лікарні. Коли збереться відповідна кількість донорів, з Івано-Франківська приїде бригада медиків, які зможуть на місці відібрати кров та її компоненти. А от донором крові може стати громадянин України віком від 16 до 60 років, вагою не менше 50 кг та без явних медичних протипоказів до донорства. В час війни регулярне донорство крові – це ще одна лінія оборони України, а його активісти у такий спосіб створюють надійний тил для наших воїнів. Донором крові може стати кожен!