Logo mob
Особистий кабінет

30.06.2022

«Прикарпаттяобленерго» упорядковує Договірні взаємини з побутовими споживачами

Ця процедура розпочалася ще в лютому 2021 року. На сьогоднішній день вже понад 50 тисяч фізичних осіб офіційно узаконили свої взаємини з електророзподільчою компанією. Тільки за перший квартал процедуру упорядкування Договоріних взаємин пройшло близько 8 тисяч споживачів області. У лідерах жителі обласного центру, міста Коломиї та Коломийського району, Галича, Рогатина та навколишніх сіл.

«

Передумовою для проведення кампанії з упорядкування Договірних взаємин стали зміни на ринку енергетики. Зокрема, в 2019 році всі обленерго України, в тому числі і «Прикарпаттяобленерго», припинили діяльність з постачання електричної енергії, натомість продовжили здійснювати діяльність лише з розподілу електричної енергії. У свою чергу продаж електроенергії на території Івано-Франківської області з того моменту і на сьогоднішній день здійснює постачальник універсальної послуги ТОВ «Прикарпатенерготрейд», або інший постачальник електричної енергії, який отримав відповідну ліцензію на здійснення постачання електричної енергії на території України. Через цю обставину раніше укладені Договора з обленерго, зокрема до 2019 року, втратили свою юридичну силу, тобто є недійсними.

Тому і виникла потреба упорядкувати Договірні взаємини з побутовими споживачами. За новими вимогами законодавства для всіх побутових споживачів України діє публічний Договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії (далі - Договір), який розміщено на офіційному веб сайтікомпанії www.oe.if.ua у розділі Споживачам – Укладання Договорів. Тобто, зміст цього Договору однаковий для всіх споживачів, а ось Додатки до нього кожен має підписати самостійно, бо саме в них вносяться індивідуальні дані кожного окремого споживача.

Коректні дані по споживачах є необхідністю для правильного здійснення розрахунків за використану електричну енергію в умовах діючого ринку електричної енергії, тому кожен споживач насамперед має бути зацікавленим в актуалізації індивідуальних даних.  

Додатки, які АТ «Прикарпаттяобленерго» пропонує підписати споживачу, роздруковано на одному аркуші у двох примірниках, один з яких віддається споживачу, інший залишається в  компанії:

​- Заява – приєднання до публічного договору - документ, яким споживач засвідчує приєднання до публічного договору споживача про надання послуг з розподілу електроенергії, який розміщений на сайті  компанії www.oe.if.ua;

​- Паспорт точки розподілу електроенергії - документ, який описує всі технічні параметри об’єкта споживача, з якими споживач приєднується до публічного договору;

- Акт розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін - документ, який описує межі балансової належності та відповідальності за електричні мережі між споживачем та АТ «Прикарпаттяобленерго», фактично визначає де чиї електричні мережі.         

Підписані Додатки є документальнимпідтвердженням, що споживач приєднаний до публічного Договору і йому гарантуються всі права і обов’язки в частині розподілу електричної енергії до його будинку (квартири). У такий спосіб споживач може знати та узаконити всі технічні параметри електропостачання його будинку (квартири), зокрема, дозволену потужність, наявність струмоприймачів електроопалення, наявність генеруючої установки, ступінь напруги на якій здійснюється електропостачання та іншу важливу інформацію також узаконити межі розподілу електричних мереж з  «Прикапаттяобленерго».   

      Особливо важливим упорядкування Договірних взаємин є для тих споживачів, де відбулася зміна власника квартири (будинку), в тому числі і смерті попереднього власника,адже при такій невідповідності видача будь-яких офіційних довідок стає неможливою, так і продаж житла зокрема.

Договір вважається укладеним з дати підписання споживачем заяви-приєднання до договору, тобто відповідних додатків. Процедуру з підписання з побутовими споживачами Додатків до публічного Договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії здійснюють контролери. Для укладення Договору згідно Правил споживач повинен надати копії або показати контролеру документи, які засвідчують особу, довідку про присвоєння ідентифікаційного коду і документи на право власності на житло та/або земельну ділянку.

​Ідентифікувати працівника обленерго можна за посвідченням особи. Додатково переконатися, що дана особа є працівником обленерго, можна в кол-центрі за номером – (0342) 59-44-44.  

Слід зауважити, що переукладання Договору та підписанні відповідних до нього додатків не призведе до нарахування споживачу додаткових коштів у майбутніх взаєминах з розподільчою компанією.