Logo mob
Особистий кабінет

15.07.2022

Прикарпатські енергетики здали близько 100 літрів крові хворим та пораненим

14 липня завершився Марафон донора крові, що тривав у АТ «Прикарпаттяобленерго з 23 червня. Протягом 3 тижнів кров та її компоненти здало 200 прикарпатських енергетиків

 

Корпоративні Дні донора крові в АТ «Прикарпаттяобленерго» відбуваються уже четвертий рік поспіль - двічі на рік до обласного центру з’їжджаються працівники підприємства з 17 районів Прикарпаття, щоб зробити свій внесок у лікування важкохворих пацієнтів обласних та районних лікарень. Цього року захід був наймасштабнішим, перевершивши навіть найсміливіші розрахунки організаторів. Його довелось розтягнути на кілька днів, адже кров має короткий термін придатності – від 5 до 30 діб залежно від матеріалу здачі і поповнювати запаси крові необхідно стабільно з певною періодичністю. Особливо, зважаючи на те, що у країні війна.

Узгоджений графік дав змогу лікарям КНП «Прикарпатський обласний центр служби крові» провести виїзні забори крові та її компонентів у Коломиї, Калуші, Городенці, Надвірній та Івано-Франківську. Для проведення відбору донацій, найпросторіші приміщення у філіях переобладнали в імпровізований центр крові згідно усіх медичних вимог та прописів. Так вдалось охопити енергетиків, які виявили бажання здати кров, з усіх куточків області.

Три тижні, 7 міст, 200 енергетиків, 100 літрів крові – таким є цьогорічний результат Дононського марафону обленерго, що вкотре доводить, що допомагати може кожен.

До слова, щоб організувати виїзний день донора, необхідно зібрати щонайменше 30 добровольців і медики КНП «Прикарпатський обласний центр служби крові» зможуть виїхати на локацію. Для цього вони мають усе необхідне, зокрема мобільні крісла для донацій, щоб забір крові відбувався максимально комфортно. У випадку індивідуального донорства, необхідно залишити контактні дані в районній центральній лікарні. Коли збереться відповідна кількість донорів, з Івано-Франківська приїде бригада медиків, які зможуть на місці відібрати кров та її компоненти. А от донором крові може стати громадянин України віком від 16 до 60 років, вагою не менше 50 кг та без явних медичних протипоказань до донорства. В час війни регулярне донорство крові – це ще одна лінія оборони України, а його активісти у такий спосіб створюють надійний тил для наших воїнів.