Logo mob
Особистий кабінет

12.09.2022

Альтернативні способи освітити оселю на випадок аварійних ситуації

Альтернативні способи освітити оселю на випадок аварійних ситуації Ворог все частіше атакує цивільні об’єкти критичної інфраструктури, і фахівці побоюються, що ближче до холодної пори року, вони стануть цілями номер один не лише на території активних бойових дій, а й в тилу. У випадку пошкоджень енергообладнання у області, тривалих вимкнень електроенергії не уникнути. Тому, до таких ситуацій потрібно бути готовими

Щоб освітити кімнату за відсутності електроенергії вам можуть стати в нагоді:

Свічки. 

Ринок пропонує велику кількість видів свічок на будь-який смак та цінову категорію. У випадку знеструмлень найкраще мати при собі свічку, яка має більш трималий час горіння. 

Ліхтарики.

Ліхтарики бувають різними, і краще мати під руками одразу кілька з них: на батарейках, на сонячних акумуляторах, з акумулятором та механічні.  

Найкращими все-таки є ліхтарики на акумуляторах, оскільки вони працюватимуть довше за інші. Особливо, якщо акумулятор заряджається і від сонячного світла — можна довго обходитися без електрики. Ліхтарики на батарейках мають перевагу тоді, коли для них у запасі є багато батарейок. Механічний ліхтарик може служити довго, проте буде незручним для тривалого користування: такий ліхтарик працює доти, доки ти вручну його заводиш, та ще кілька хвилин після цього.

Лампи з підключенням до usb. Такі лампи можна вмикати від павербанків та заряджених ноутбуків за необхідності.

Хімічні джерела світла. Хемінолюменісцентні джерела світла можуть забезпечити освітлення до 12 годин. Світло, яке виділяє «паличка зі світлом», тьмяне і не дуже яскраве, але є повністю автономним, пожежобезпечним, водорезістентним, придатним до довгого зберігання.

 

Окрім засобів для освітлення слід також подбати про:

Сірники і запальнички. Ними можна запалювати свічки, газові плити чи розводити вогонь за необхідності.


Павербанк. З самого початку війни багато хто і українців виробив звичку тримати павербанки зарядженими постійно. Для ситуації в разі вимкнення електропостачання краще мати павербанк із декількома роз'ємами для зарядних пристроїв. Перевагою будуть павербанки ємністю понад 10 000 мAh, оскільки чим ємніший павербанк, тим більше приладів ним можна зарядити. Від павербанка можна зарядити ліхтарик чи телефон.

Зарядні пристрої, що живляться від автомобільного прикурювача.

Практично всі зарядні пристрої, якими ми зараз користуємося, можуть бути під'єднані до прикурювача та заряджатися від акумулятора автомобіля. Тож можна запастися перехідниками та зарядками, щоб у разі вимкнення світла знати, де шукати інші джерела електрики.

Звісно, в обленерго готові до ймовірної необхідності екстренних ремонтних робіт, але час відновлення електропостачання буде залежати від характеру та сили пошкоджень, якщо такі будуть. Тому, про всяк випадок, краще подбати про альтернативні джерела світла в домі завчасно.

Альтернативні способи освітити оселю на випадок аварійних ситуації
Альтернативні способи освітити оселю на випадок аварійних ситуації