Logo mob
Особистий кабінет

08.11.2022

Вчимось заощаджувати

 Сьогодні в області знову введені графіки погодинних вимкнень. Ці обмеження вводяться не лише через розбалансовану систему внаслідок обстрілів енергетичної інфраструктури, не лише через дефіцит потужностей, але й через наше і з вами неекономне споживання електроенергії. Тільки за останній тиждень в області споживання електроенергії зросло на 15-20% в порівнянні із минулим тижнем.

 

Чи будуть вимкнення надалі залежить і від нас з вами. Якщо кожен знизить споживання на 100-200 Вт, навантаження на мережі вдасться знизити на 50 МВт. Нам це під силу. Прийшов час виробляти нові звички і вчитись заощаджувати.

 

Щодня з 7:00 до 10:00 та з 17:00 до 22:00 навантаження на електромережу зростає в рази, особливо взимку. Щоб економія була дійсно ефективною, в ці години:

  1. Слідкуйте, щоб приміщення не освітлювались без необхідності. Якщо у вас є лампи розжарювання, замініть їх на енергоощадні.
  2. Слідкуйте, щоб електроприлади не працювали намарно. Особливо енергоємні. Вимикайте аудіосистеми, телевізори та комп’ютери, якими не користуєтесь.
  3. Якщо є можливість замінити електрочайник на звичайний, грійте воду на газовій плиті. Якщо ні, без необхідності кип’ятіть стільки води, скільки використаєте, або ж набирайте гарячу воду у термос.
  4. Не вмикайте духовку та мікрохвильову піч. Їжу за можливості варто готувати та підігрівати на газовій плиті.
  5. Не користуйтесь ємними електроприладами, вмикайте їх по черзі. У ці години вимкніть бойлер, підігрів підлоги та котел. Нагрітої за день води має вистачити на побутові потреби. Дім за кілька годин не охолоне повністю, а теплий домашній одяг допоможе почувати себе комфортніше.
  6. Перенесіть прання та прибирання порохотягом на інші години.
  7. Відмовтесь від зовнішнього освітлення фасадів, ілюмінації, підсвітки вивісок та яскравого освітлення приміщень, якщо ви бізнес-клієнт. Ваші відвідувачі зрозуміють.
  8. Зробіть домівку енергоефективною. Якщо є можливість, запросіть фахівця перевірити внутрішню проводку, щоб не допускати втрат електроенергії. Якщо є шпарини у вікнах чи дверях – заробіть їх.

Пам’ятайте, у країні спільна енергосистема, і її відновлення – відповідальність кожного з нас. Ці заходи допоможуть не лише допомогти державі, а й заощадити витрати вашого сімейного бюджету. Якщо у вас є ще ідеї, як зменшити споживання для допомоги енергосистемі – пишіть у коментарях.