Logo mob
Особистий кабінет

31 Серпня 2023, 10:30

Хто має проводити чистку траси?

Щорічний сезон чистки трас ліній електропередачі триває з 15 жовтня до 15 квітня, коли обрізка гілок не шкодить деревам. На цей період енергетики складають план розчистки трас та проводять роботи відповідно до графіка. Згідно правил користування електричної енергії для населення» та «Правил охорони електричних мереж» споживачі зобов’язані самостійно очищувати від гілок дерев прилеглі лінії електропередачі 0,4 кВ. Окрім офіційного сезону, є позапланові обрізки гілля, щоб запобігти аваріям в електромережах.

Кожного року працівники АТ «Прикарпаттяобленерго» обрізають гілки кущів і дерев, що ростуть в охоронній зоні під або близько до повітряних ліній електропередач (ЛЕП). Робиться це для того, щоб запобігти обриву проводів, пожежам, аварійних знеструмленням, до яких може спричинити контакт гілля з ЛЕП.

У період проведення чистки енергетики в цілях безпеки вимикають електролінії. Повідомлення про планові роботи надходить споживачам не пізніше як за 5 днів до їх початку. Нагадаємо, про планові вимкнення інформує голосове сповіщення, а також Viber-бот (щоб стати його користувачем, потрібно ввести номер особового рахунку).

Відповідно до законодавства, працівники обленерго обрізають гілля в охоронній зоні поблизу електроліній напругою 6-110 кВ, а також біля електроліній напругою 0,4 кВ біля будинків і присадибних ділянок людей, які фізично не в змозі самостійно забезпечити чистку – людей з інвалідністю, одиноких перестарілих та пенсіонерів. В усіх інших випадках мешканці господарюють на своїх територіях самостійно. Це стосується, зокрема, підприємств, установ, організацій і забудовників. Якщо території безхазяйні – за них відповідають органи місцевого самоврядування. Філії організовують вимкнення ліній електропередачі та допуск в охоронній зоні 0,4 кВ, які розміщені на території підприємств, установ, організацій, господарських дворів та фермерських господарств для проведення чистки траси електроліній, після поступлення заявок споживачів, у відповідності до графіків.