Logo mob
Особистий кабінет

14 Вересня 2023, 12:40

Як за допомогою розумних лічильника та розетки не переплачувати

Питання економії на комунальних послугах завжди залишається актуальним, особливо в період опалювального сезону, коли цифри в платіжках збільшуються. Проте за допомогою різних приладів, зокрема розумних лічильника та розетки, можна слідкувати за споживанням електроенергії та не переплачувати. Як? Порадами ділиться фахівець АТ «Прикарпаттяобленерго» Роман Куриляк.

Найзручніше користуватися розумними лічильником і розеткою за допомогою мобільних додатків. До прикладу, «Smart Life», «Tuya Smart» тощо.

Розумний, або Smart-лічильник повністю виготовлений з електронних компонентів та характеризується своїм функціоналом. За його допомогою автоматично передаються показники лічильника, можна вирахувати споживання електроенергії по зонах доби, прилад захищає від коливань напруги (особливо актуально в можливий період вимкнень світла) та рахує спожиту вночі електроенергію за вдвічі меншим тарифом.

Розумна розетка здатна вмикатися та вимикатися у запрограмований час. Керувати цим часом можна навіть не будучи вдома, але маючи застосунок на телефоні. Такі розетки необхідно встановлювати на електроприладах, що споживають найбільше електроенергії. Це стосується бойлера, холодильника, кондиціонера, електроплити та інших. Найбільше кіловат споживає бойлер – близько 53% від загальної кількості на оселю. Щоб зекономити за допомогою Smart-розетки, потрібно запрограмувати її в додатку так, аби вона вимикала бойлер вдень та вмикала вночі.

За рахунок того, що з 23:00 до 07:00 тариф на світло та споживання серед населення менші, бойлер можна поставити на максимальну потужність роботи. За ніч прилад нагріє воду, якою можна буде помитися зранку та ввечері без її додаткового підігріву. Якщо перевести режим роботи бойлера на нічний, вже з першого місяця можна відчути суттєву економію.

Новинка для заощадження – однофазний розумний Wi-Fi лічильник електроенергії. Він поєднує в собі функції смарт-лічильника, розгалужувача та автомата захисту з регульованим струмом і відсікача напруги. За допомогою мобільного додатку можна віддалено керувати живленням електроприладів. Прилад захищений від перевантаження і перенапруги. Встановлюється він наприкінці після лічильника та під’єднується до домашнього Wi-Fi.

Пристрій корисний своїми можливостями:

  • Встановити графік електропостачання у квартирі чи будинку;
  • Моніторити споживання світла та встановити ліміти (якщо ліміт перевищений, з додатку приходить сповіщення);
  • Контролювати споживання електроприладів та їхню справність чи несправність.

До прикладу, якщо бойлер раптово почав споживати більше кіловат, час телефонувати майстру та, можливо, чистити електроприлад від накипу.

Таким чином, якщо встановити 2-3 розумні розетки та відстежувати економію за допомогою Wi-Fi лічильника, можна заощаджувати на електроенергії до 40% її вартості.

Як за допомогою розумних лічильника та розетки не переплачувати
Як за допомогою розумних лічильника та розетки не переплачувати