Logo mob
Особистий кабінет

30 Жовтня 2023, 11:30

Зменшення дефіциту потужності можливе шляхом реалізації плану розвитку розподільчих мереж

Протягом останніх років в районі Ворохтянського енерговузла має місце стрімкий розвиток туристичної інфраструктури, у зв'язку з чим виникає потреба у забезпеченні  достатнього рівня електричної потужності для споживачів.

Слід зауважити, що розвиток даного регіону має хаотичний характер, зокрема, через відсутність газопостачання та відсутність генеральних планів прилеглих населених пунктів, таких як с. Поляниця та с. Яблуниця. Також ці населені пункти межують із гірською природоохоронною територією, Карпатським національним природним парком. Зазначені причини суттєво ускладнюють планування та прогнозування розвитку електричних мереж в даному регіоні для оператора системи розподілу.

Разом із тим, споживачів не обмежують у можливості придбати додаткові кіловати. Тому виходить, що будівництво нових електричних мереж відбувається повільніше ніж у споживачів виникає потреба в електричній потужності, адже створений резерв потужності може бути вичерпаний після звернення за великими обсягами потужності декількох енергоємних споживачів.

Енергетики щороку планують свою роботу з метою зменшення дефіциту потужності в даному регіоні. Зокрема, «Прикарпаттяобленерго» в рамках реалізації Інвестиційної програми 2020 року побудувало підстанцію  "Поляниця" 35/10 кВ із встановленими двома силовими трансформаторами потужністю 16 МВА кожен та ЛЕП-35 кВ для її заживлення.  У 2023 році в рамках продовження реалізації заходів із зменшення дефіциту потужності, компанією за кошти Інвестиційної програми виконується будівництво підстанції "Яблуниця" 35/10 кВ із встановленням силового трансформатора потужністю 4 МВА.

Реалізовані заходи дозволили дещо знизити дефіцит потужності, однак для забезпечення в повній мірі потреб споживачів регіону необхідні подальші кроки із реконструкції та розбудови електричних мереж.

Зокрема, їх включено в План розвитку систем розподілу на 2024-2029 роки. Без виконання відповідних заходів, що передбачені в технічних умовах, підключення електроустановок замовників наразі неможливе.