Logo mob
Особистий кабінет

07 Листопада 2023, 10:19

До уваги Замовників послуги приєднання в населених пунктах с. Поляниця та с. Яблуниця

Протягом 2020-2023 років АТ «Прикарпаттяобленерго» повідомляло Замовників послуги приєднання до електричних мереж оператора систем розподілу в населених пунктах с. Поляниця та с. Яблуниця, про відсутність можливості доступу до електричних мереж системи розподілу. Така ситуація була спричинена тим, що пропускна здатність існуючих на той момент мереж 10-35 кВ була вичерпана.

Заходи для ліквідації дефіциту потужності в даному регіоні були передбачені інвестиційними програмами АТ «Прикарпаттяобленерго» 2020-2022 років, у відповідності до Плану розвитку системи розподілу компанії.

Станом на сьогодні, збудовано ПС 35/10 кВ «Поляниця», яка заживлена однією ПЛ-35 кВ від ПС 110/35/10 кВ «Ворохта», а також завершено будівництво ПС 35/10 кВ «Яблуниця» із переведенням другої лінії живлення ПС 35/10 кВ «Поляниця» на 35 кВ.

У зв’язку із завершенням даних робіт Товариство, в межах створених резервів потужності, направляє Замовникам послуги приєднання в населених пунктах с. Поляниця та с. Яблуниця, якими згідно укладених договорів приєднання було здійснено вчасну оплату плати за приєднання за даними договорами                  Повідомлення про можливість укладення договорів про надання послуг із розподілу та подальшого підключення електроустановок.

Разом із тим, не зважаючи на введення на території України військового стану в Карпатському регіоні Івано-Франківської області продовжується інтенсивна забудова та розвиток туризму. У зв’язку із великою кількістю звернень та значними потребами в приєднанні споживчих потужностей - пропускна здатність існуючих мереж 110(35) кВ в даному регіоні також є вичерпана. Зокрема навантаження трансформатора Т-2 на трансформаторній підстанції 110/35/10 кВ «Ворохта» досягнуло критичної величини та унеможливлює застосування ремонтних схем в аварійних та ремонтних режимах.

Як наслідок, на виконання статті 22 Закону України «Про ринок електричної енергії» інформуємо Вас, що АТ «Прикарпаттяобленерго» для Замовників послуги тимчасового приєднання в населених пунктах смт. Ворохта, с. Татарів, с. Микуличин (живлення яких здійснюється від ПС 110/35/10 кВ «Ворохта»), с. Поялниця, с. Яблуниця не зможе забезпечити доступ до електричних мереж та підключення до виконання заходів із реконструкції високовольтних мереж, які включено в План розвитку систем розподілу АТ «Прикарпаттяобленерго» на 2024-2028,  при цьому роботи із реконструкції підстанції «Ворохта» планується розпочати в 2025 році.

Звертаємо Вашу Увагу, що у технічних умовах Замовників в даному регіоні передбачено вищевказані заходи з реконструкції існуючих мереж 110/35 кВ, без виконання яких, підключення електроустановок замовників неможливе.

Так, відповідно до п. 2 статті 22 Закону України «Про ринок електричної енергії»: «ОСР можуть відмовити в доступі до електричних мереж у разі недостатньої пропускної спроможності електричних мереж з наданням обґрунтування причини такої відмови, яка має базуватися на об’єктивних і технічно та економічно обґрунтованих критеріях, а також інформації про обґрунтований строк, необхідний для створення резерву пропускної спроможності мереж відповідно до затвердженого Регулятором плану розвитку системи передачі або системи розподілу».