Logo mob
Особистий кабінет

13 Грудня 2023, 14:00

Холодна пора року – одна з причин неякісної напруги

Відповідно до законодавства, нормальна напруга в помешканні вважається від 198 до 242 В. Якщо величина відрізняється від норми, напруга стає неякісною та може спричинити проблеми в роботі електроприладів. У холодні місяці ймовірність виникнення неякісної напруги зростає.

Основний чинник – використання обігрівачів та ввімкнення великої кількості електричних приладів одночасно. Зокрема, в споживачів зросла кількість потужної побутової техніки, під’єднання якої може спричинити стрибки в напрузі.

Якщо споживач у багатоквартирному будинку використовує потужність більшу за договірну, цим він понижує напругу не лише в себе, а й у своїх сусідів, що може спричинити перебої в роботі побутових електроприладів. Нагадуємо, що величина дозволеної потужності встановлюється на рівні не нижче 3 кВт. Проте споживачам, які підключені після 01.06.2004, згідно чинних будівельних норм, встановлено значення дозволеної потужності не менше 5 кВт.

На кожному електричному приладі вказана потужність, яку він потребує для роботи. Таким чином можна порахувати сумарну потужність, що використовується в оселі, та порівняти її з договірною. Якщо сумарна потужність перевищує договірну, потрібно подати заявку на її збільшення в Центр обслуговування клієнтів (вул. Надрічна, 4Б). Це дозволить уникнути неякісної напруги та проблем у роботі побутової техніки.