Logo mob
Особистий кабінет

01 Березня 2024, 12:30

Цьогоріч енергетики планують розчистити понад 1600 км траси електроліній

Сезон чистки траси на Прикарпатті в розпалі. Протягом 2024-го року енергетики планують розчистити 1627,72 км повітряних ліній електропередачі. Чистка трас проводиться щороку, щоб запобігти можливим аваріям внаслідок падіння гілок чи дерев на електричні мережі.

Більше 70% аварій на Прикарпатті, а відтак і знеструмлень світла, пов’язані напряму з падінням гілок та дерев на електролінії. Найчастіше це відбувається внаслідок погіршення погодних умов: сильного вітру, грози чи налипання снігу. Найскладніша ситуація у гірській місцевості, де через особливості рельєфу, ліквідація знеструмлень може тривати довше. Тому, щоб запобігти аварійним ситуаціям та забезпечити надійне електропостачання, енергетики проводитимуть чистку траси.

Зокрема, найбільше планують розчистити дерев поблизу електромереж у Косівській громаді – 214,43 км. З них майже 160 км будуть розчищувати відрядні бригади з інших філій, що дозволить провести чистку швидше. Нагадуємо, що при проведенні чистки трас, енергетики в цілях безпеки планово вимикають електропостачання. Про це споживачів повідомляють не пізніше як за 5 днів до проведення робіт. Час вимкнення може збільшитися, якщо водночас з плановою обрізкою дерев енергетики будуть відновлювати електроенергію внаслідок аварійних знеструмлень.

До зони відповідальності АТ «Прикарпаттяобленерго» належить обрізка дерев біля електроліній напругою 10 кіловольт, а також біля електроліній напругою 0,4 кіловольт біля будинків і присадибних ділянок людей, які фізично не можуть самостійно забезпечити чистку –  людей з інвалідністю та похилого віку. Тому енергетики закликають дбати про свої ділянки самостійно. Для цього потрібно з’ясувати, коли за планом будуть вимикати лінію споживача. Інформацію можна дізнатися  у філіях АТ «Прикарпаттяобленерго» за місцем проживання, знайти на сайтах органів місцевого самоврядування або у районних газетах. Взявши дозвіл у філії обленерго, дерева можна обрізати самостійно на своїй ділянці.

Якщо власник ділянки пропустив день, коли його лінія була вимкнена, йому необхідно з`явитись у філію за місцем проживання і написати заяву з проханням знеструмити лінію в інший час, щоб він міг безпечно провести обрізку дерев самостійно. Після розгляду заяви та огляду мережі енергетиками, власник ділянки та представник обленерго узгоджують час і день, коли лінія буде знеструмленою.

Обрізка дерев – спільна справа енергетиків та жителів громад, що допоможе уникнути аварійних вимкнень і стане інвестицією в безперебійне живлення.