Logo mob
Особистий кабінет

13 Березня 2024, 13:00

Депутати Ворохтянської селещної ради блокують розвиток електромереж

Уже декілька років у Ворохтянській громаді існує проблема дефіциту потужності електроенергії, спричинена стрімким розвитком туристичної інфраструктури. Лінії електропередач та трансформаторні підстанції на території Ворохтянської громади працюють в умовах постійного перевантаження, на межі своїх технічних можливостей. Зазначені умови роботи електротехнічного обладнання спричиняють суттєві ризики аварійності, що може призвести до тривалої відсутності електропостачання в регіоні. Проблемним є і питання нових приєднань до мереж, що блокує розвиток громади. Прикарпатські енергетики хочуть усунути дефіцит потужностей шляхом збільшення пропускної здатності на лінії «Ворохта-Ільці», втім селищна рада Ворохти вкотре блокує відповідне рішення.

АТ «Прикарпаттяобленерго» включило в інвестпрограму 2024-го року заходи з проєктуваннямереж, які необхідні для збільшення потужності у Ворохтянському енерговузлі, що у свою чергу дастьможливість отримувати додаткову потужність і для громади регіону.

Для того, щоб компанія реалізувала проект зі збільшення потужності, орган місцевого самоврядування має надати дозвіл на відведення землі під існуючими мережами, які підлягають реконструкції.

«Ми звернулися до всіх органів місцевого самоврядування на тих територіях, де проходять мережі. Якщо за нашим запитом інші громади, через які проходить мережі, прийняли рішення про відведення землі, то селищна рада Ворохти нам безпідставно відмовляє. Через таку протидію окремих депутатів заручниками ситуації є односельці громади та мешканці сусідніх громад, зокрема місцеві підприємці, які потребують збільшення потужностей для розвитку бізнесу. Окрім того, громада втрачає надходження до місцевого бюджету у вигляді орендної плати за землю на якій знаходяться лінії електропередач, яку  мало б сплачувати підприємство», – зазначає директор з управління активами Олег Сеник.

На останній сесії селищної ради Ворохти були присутніми 13 з 20 депутатів,троє з яких утрималися від голосування, через що рішення про відвід землі не прийняли. Наступна сесія Ворохтянської селещноїради запланована на початок квітня. «Прикарпаттяобленерго» сподівається що цього разу депутати  ухвалять рішення про відведення землі, що дасть змогу приступити до робіт з реконструкції лінії і забезпечить створення резерву потужності в регіоні.