Logo mob
Особистий кабінет

26 Березня 2024, 10:33

Маєте проводити земельні роботи? Перевірте наявність трас кабельних ліній

АТ «Прикарпаттяобленерго» нагадує: перед проведенням земельних робіт необхідно узгодити їх із компанією. Не знаючи де проходять траси кабельних ліній, можна пошкодити мережі та, як наслідок, залишити себе і сусідів без світла. А окрім цього, - сплатити штраф за адміністративне порушення.

Узгоджувати земельні роботи потрібно як установам і підприємствам області, так і прикарпатцям, які вирішили провести комунікації чи розпочати будівництво на своїй території. Зокрема, лише за 2023-й рік через неузгоджені розкопки було пошкоджено 63 кабельні лінії. За останні три роки ця цифра досягла 163 порушення в мережах 0,4-10 кВ.

Ми нагадуємо, що кабельні лінії електропередач, на відміну від повітряних мереж, прокладені під землею. Вони знаходяться під напругою, а їхня охоронна зона становить 1 метр в обидві сторони від прокладеного кабеля. В цих охоронних зонах законом заборонене будівництво, багаторічні насадження, складування тощо. Відповідно – заборонені й розкопки, що можуть пошкодити кабельні мережі. Для того, щоб енергетики виявили та усунули пошкодження, необхідно більше часу та ресурсу. Тому ремонтні роботи можуть тривати близько 3-4 годин, через що місцеві жителі будуть певний час без електропостачання, а винуватцю пошкодження доведеться сплатити штраф 30-35 тисяч грн.

Якщо пошкодження призвело до тривалого знеструмлення, то винуватець сплатить ще більше суму, адже в неї будуть враховані всі завдані збитки.

Тож фахівці АТ «Прикарпаттяобленерго» наполягають на узгодженні земельних робіт, якщо потрібно уточнити проходження кабельних ліній 0,4-35 кВ. Також необхідно з службою кабельних мереж погоджувати проектну документацію на такі види робіт як:

  • прокладання комунальних мереж (водопроводів, газопроводів, мереж водовідведення тощо);
  • роботи в охоронній зоні КЛ-0,4-10кВ;
  • влаштування звалища чи смітників громадського користування;
  • влаштування спортивних майданчиків для ігор, стадіонів, ринків, зупинок громадського транспорту;
  • розташування в охоронній зоні конструкцій рекламного характеру (сіті-лайт, банер, біг-борд) тощо.

Для подачі заявки на виклик представників служби кабельних мереж та погодження проектної документації слід звертатись в АТ «Прикарпаттяобленерго» за контактними телефонами: (066) 222-49-15; (067) 343-03-96; (0342) 59-46-75. При подачі заявки необхідно надати інформацію: місце проведення розкопки, назву організації (підприємства), яка буде здійснювати дані роботи, відповідальну особу за проведення робіт та контактний телефон для узгодження часу виїзду чи погодження вище вказаних робіт чи документації.