Logo mob
Особистий кабінет

21.10.2019

Таємниця нової арт-підстанції  у середмісті Івано-Франківська розкрита!

Енергетики розповіли,  як енергії чотирьох стихій поєднаються в одну композицію на фасаді розвантажувальної підстанції в сквері Міцкевича.

 

АТ «Прикарпаттяобленерго» зробило Івано-Франківську подарунок – ще один новий мистецький об’єкт у центральній частині міста. Мова йде про розвантажувальну підстанцію, яку встановили в сквері Міцкевича, щоб зняти навантаження із застарілих електромереж середмістя та покращити якість електропостачання. Щоб енергооб’єкт органічно вписувався у міський антураж та не контрастував з архітектурою міста, підстанцію вирішили збудувати округлою та художньо оздобити.  За словами енергетиків, ця підстанція стане черговим шедевром вулиці, адже для розпису її фасаду компанія запросила франківського художника-мураліста Юрія Пітчука, відомого своїми муралами по усій Україні та художницю Марту Пітчук, картини якої не перший рік підкорюють мистецький простір.

Темою оформлення підстанції вибрано «Енергія стихій». За задумом, на енергооб’єкті будуть зображені чотири жінки, кожна з яких уособлює землю, воду, вогонь та повітря. Над композицією працюють два митці, тому розпис поєднує в собі два різні стилі – художній, яким займається Марта та графічний, який виконує Юрій. В такому поєднанні закладений глибокий зміст: графічна частина символізує прагматичну буденність, а художня – творчість та внутрішню силу. «Енергією стихій просякнутий весь Всесвіт, вони є його рушійною силою, його основою. Хотілось показати як ці стихії співіснують в людині, а саме у жінці, - розповідає Юрій Пітчук, автор композиції. – Також хотілось наштовхнути на думку, що в кожному із нас є енергія стихій, і що справжнє щастя – це знайти в собі стихію і вчитись жити в гармонії з нею. Земля дає нам відчуття безпеки і рівноваги, вогонь – бажання рухатись та жагу пізнання, вода розкриває відчуття та емоції, а повітря вчить довіряти, віддавати та отримувати. Всі стихії разом є життєдайною енергією. А електроенергія всередині підстанції є своєрідним п’ятим елементом – комфортом та розвитком, також необхідним для повноцінного життя».

Завершити оздоблення підстанції планують до кінця тижня і вже на наступні вихідні мешканці міста зможуть милуватись підстанцією-шедевром.