Logo mob
Особистий кабінет

25.03.2020

Еко-акція енергетиків: висаджено  майже 600 дерев, проте без школярів та волонтерів

Широко анонсовану екологічну акцію з висадки дерев в освітніх закладах Івано-Франківська АТ «Прикарпаттяобленерго» провело завчасно, без залучення школярів та волонтерів з числа працівників. Нагадаємо, подія мала відбутися з 20 по 26 березня в рамках Всеукраїнського марафону «Відновлюємо ліси разом» Міністерства енергетики та захисту довкілля спільно з Державним агентством лісових ресурсів.

 

 

Висадку дерев під назвою «90+200 дерев до 90 років компанії» енергетики присвятили ювілею компанії, яка веде свій початок від старту Станіславівської електростанції у 1930 році. Меншу частину саджанців хвойних та листяних декоративних порід планувалося висадити на територіях філій АТ «Прикарпаттяобленерго», а більшу – у школах міста.  

Завдяки партнеру - еко-амбасадору - Прикарпатському національному університету імені В. Стефаника кількість замовлених дерев була подвоєна (з 290 до 580 саджанців). Департамент освіти і науки Івано-Франківської міськради як соціальний партнер еко-акції енергетиків зібрав від освітніх закладів замовлення для озеленення їхніх територій – загалом 400 саджанців для 15 шкіл. Серед декоративних дерев – як листяні (магнолія, оцтове дерево, клен гостролистий та цукристий, дейція біла, фотінія, спірея Біларда, робінія, липа тощо), так і хвойні. Вони стануть не лише окрасою, а додатковими легенями шкільних подвір’їв.

«В умовах загрози поширення коронавірусу нашу еко-акцію довелося починати тиждень наперед та скорочувати в часі,  - ділиться організатор події Ольга Тишко, голова профкому АТ «Прикарпаттяобленерго». – Крім того, ми були змушені відмовитися від залучення наших волонтерів, які у великій кількості хотіли брати участь у цій масштабній події. На разі усі дерева висаджені на територіях шкіл силами їхніх технічних працівників. Друга частина еко-акції, яка передбачає зустрічі зі школярами, пройде вже після карантину. Адже її мета – не лише озеленення нашого міста, а й поширення знань про ліси та їх важливість для існування життя на планеті, поліпшення екологічної ситуації в країні, виховання у підростаючого покоління та у дорослих шанобливого ставлення до природи».

Після повернення до звичайного режиму роботи АТ «Прикарпаттяобленерго» спільно з партнерами, зокрема, кафедрою біології та екології ПНУ ім. В. Сефаника та Дендрологічним парком «Дружба» імені З. Ю. Павлика́, які надають методичну підтримку, виготовлять інформаційні таблиці. На них будуть розміщені цікаві наукові відомості про цінні породи дерев, які були висаджені в рамках еко-акції енергетиків. При передачі таблиць і пройдуть зустрічі зі школярами.

Довідка:

АТ «Прикарпаттяобленерго» - обласна електророзподільна компанія, що веде свій початок від Станиславівської електростанції. У 2020 році підприємству виповнюється 90 років. Центральний офіс розташований в м. Івано-Франківську, на вул. Індустріальній, 34. У своїй структурі має 7 філій по цілій області. Загальна кількість персоналу – близько 3 тисяч.

Дендрологічний парк  «Дружба» імені З. Ю. Павлика́. Дендропарк загальнодержавного значення (в с. Угринів). У підпорядкуванні ПНУ ім. В. Стефаника. Площа 10 га. Створений 50 років тому. Раніше колекція парку налічувала бл. 2 тисяч видів, форм і сортів рослин.  Останніми роками стараннями працівників парку проводиться його відновлення. Нині в ньому зростає бл. 700 видів рослин, серед яких чимало рідкісних. Є ботанічний сад, пасіка і рибні ставки. Планується створення науково-дослідного центру.