Logo mob
Особистий кабінет

24.06.2020

Електропостачання буде відновлюватись поетапно!

Сьогодні, станом на 10:00 год, повністю без електроенергії залишаються 26 населених пунктів області, частково без електропостачання - 46 пунктів. Найбільше від наслідків негоди страждають Верховинський, Галицький, Долинський, Калуський, Коломийський, Косівський, Надвірнянський, Рожнятівський райони та Яремчанська зона.

 

Основними причинами аварійних вимкнень електропостачання є підтоплення електрообладнання, падіння опор та обриви через падіння на лінії електропередачі гілок та дерев. Також, в населених пунктах, де прибула вода, лінії вимикають на прохання МНС заради безпеки мешканців.

 

На ліквідацію аварійних вимкнень кинуто всі сили енергетиків, але умови, яких працюють бригади, вкрай складні. За даними АТ «Прикарпаттяобленерго» на Коломийщині вода пошкодила переходи через річку Прут до трьох великих підстанцій, а до пошкоджених ліній неможливо дістатись через затоплення русла ріки, вздовж якого лінія прокладена. Протягом усієї ночі працювали бригади, завданням яких було не допустити короткого замикання у підтоплених будинках.

 

Найскладніша ситуація у гірських регіонах області. На Косівщині та Верховинщині вода прибула настільки, що зараз відсутні під’їзди до кількох населених пунктів, а через зсув грунту на Буковецькому перевалі тимчасово перекрита дорога між Косовом та Верховиною. На місці зсуву працює спецтехніка, і за відсутності нових зсувів дорогу розчистять до обіду.  Доступу до більшості електроустаткування практично немає, але працівники обленерго намагатимуться дістатись до підстанцій усіма можливими способами.

 

За даними синоптиків минула доба була піковою за рівнем опадів в області. На сьогодні прогнозують дощі та грози, подекуди град, але до кінця тижня обіцяють полегшення погодних умов.

Енергетики просять з розумінням ставитися до ситуації, спричиненої негодою, та не перенавантажувати телефонні лінії кол-центру. Під час масових знеструмлень лінії кол-центру, як правило, зайняті, у черзі на з’єднання з оператором очікує близько 30 споживачів, що намагаються з’ясувати, коли відновиться електропостачання. А це ускладнює додзвін для тих, хто хоче повідомити про обірваний провід чи аварію.

Також фахівці компанії просять жителів не намагатися самостійно відновити електропостачання, не наближатися до ліній електропередач, обходити повалені опори, обірвані проводи, не підходити до електрообладнання, адже це дуже небезпечно, зважаючи, що вода є провідником струму.

 В компанії просять вибачення за незручності, спричинені аварійними вимкненнями та набратись терпіння – спеціалісти працюють, щоб відновити електропостачання. За станом вимкнень можна слідкувати на офіційному сайті компанії http://www.oe.if.ua/, вибравши на карті вимкнень свій регіон.