Logo mob
Особистий кабінет

April 30, 2024 11:49

Ще раз про відключення за борги: відповідаємо на популярні питання

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 29.12.2023 № 1405, Уряд скасував заборону на припинення надання житлово-комунальних послуг споживачам, які мають заборгованість з оплати комунальних послуг. Відтак, з січня цього року працівниками АТ «Прикарпаттяобленерго» на вимогу постачальників електроенергії було здійснено 2030 вимкнень.

Сьогодні, коли ситуація в енергосистемі країни внаслідок російських обстрілів є нестабільною, а попереду – складний період відновлення роботи енергооб’єктів і літнього навантаження на мережу, важлива своєчасна оплата за спожиті кіловати.

Фахівці компанії відповідають на найчастіші запитання, які виникають при відключеннях за борги:

  • Чому вимкненнями займається «Прикарпаттяобленерго», коли оплата за спожиту електроенергію вноситься на рахунок «Прикарпатнерготрейду»?
    Для побутових споживачів постачальником електроенергії на території Івано-Франківської області є «Прикарпатенерготрейд», який закуповує ресурс на ринку та продає його для населення. А ось розподілом електроенергії, будівництвом та обслуговуванням ліній електропередачі займається «Прикарпаттяобленерго», яке також проводить процедуру вимкнення споживачів на вимогу електропостачальника (відповідно до пункту 11.5 Кодексу систем розподілу).
     
  • При якій сумі боргу вимикають споживача?
    Законодавчими актами не обмежується сума заборгованості, за яку можна припинити електропостачання споживачу. Проте порядок відключення/відновлення електроживлення споживача здійснюється відповідно до п. 7.5. розділу VII Правил роздрібного ринку електроенергії (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0312874-18#Text). Припинення повного або часткового постачання електроенергії споживачу здійснюється за умови попередження споживача не пізніше ніж за 10 робочих днів до дня відключення. Причини вимкнення:

- заборгованість за спожиту електроенергію відповідно до умов договору з електропостачальником;

- недопущення уповноважених представників електропостачальника до розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії, що розташовані на території споживача.

 

  • Як знати, що на вимкнення приїхали працівники обленерго, а не сторонні особи?
    Ідентифікувати працівника обленерго можна за його посвідченням особи, в якому обов’язково мають бути вказані ПІБ, посада працівника, номер посвідчення, його термін дії та печатка.

 

  •   Чи можна домовитися з працівниками обленерго про відтермінування вимкнення вже на місці робіт?
    Не можна, оскільки оператор системи розподілу повинен виконати заявку електропостачальника про відключення. В даній ситуації АТ «Прикарпаттяобленерго» виступає виконавцем, тож питання про відтермінування вимкнення необхідно узгоджувати з «Прикарпатенерготрейдом».

 

  • У яких випадках працівники обленерго можуть приїхати разом з поліцією?
    Якщо існує загроза здоров’ю чи життю працівників, якщо споживач погрожує фізичними ушкодженнями чи не допускає енергетиків до їхнього місця роботи.

 

  • Як після вимкнення знову відновити електропостачання?
    Відновити подачу електроенергії можна після сплати боргу та витрат на повторне підключення або після написання заяви на реструктуризацію боргу. Тоді відновлення електропостачання виконується оператором системи протягом 3 робочих днів у містах та 5 робочих днів у сільській місцевості

 

  • Які наслідки можуть бути для споживача, якщо він не допускає енергетиків здійснити вимкнення, перешкоджає роботі чи навіть погрожує?
    ​​​​​​​Якщо споживач не допускає працівників здійснити відключення, на нього складається акт про недопуск, після чого виконується відповідна процедура. У випадку погроз споживача в бік енергетиків чи нанесення фізичної шкоди, на місце конфлікту прибуває поліція та збирає свідчення. Якщо провина споживача буде доведена, для нього можлива адміністративна або й кримінальна відповідальність.

 

Якщо ж працівники компанії приїхали до вашого будинку, щоб здійснити вимкнення, і, на вашу думку, їхня поведінка є неправомірною, рекомендуємо вам дозволити працівникам провести процедуру вимкнення та не створювати конфліктної ситуації. А після цього повідомити про ситуацію кол-центр АТ «Прикарпаттяобленерго» за номером 0 800 50 40 20 або подати письмову скаргу. Інструкцію про порядок подання скарги читайте на сайті за посиланням https://oe.if.ua/uk/information/5b57313cdb9c423d4ee9a1f4#5b580679db9c4245458fe77e або Головна сторінка – Клієнтам – Звернення споживачів.

Кожен випадок буде розглянутий окремо та в разі виявлення перевищення службових обов’язків будуть застосовані відповідні заходи.