Logo mob
Особистий кабінет

31.03.2021

Оновлення лічильників: для чого та що нового?

У 2021 році АТ «Прикарпаттяобленерго» згідно Інвестиційної програми проведе заміну 30 000 лічильників старого взірця на СМАРТ-лічильники, прилади обліку нового покоління. СМАРТ лічильник, або як його ще називають, «розумний лічильник» - це прилад обліку, виготовлений з електронних компонентів та немає механічних рухомих частин. Вони вирізняються серед звичайних лічильників більшою функціональністю, адже не лише вираховують кількість  спожитої електроенергії, а й оснащені додатковими корисними функціями. Клієнтам ці лічильники допоможуть планувати та управляти своїм споживанням та витратами.

 

Наразі заміна лічильників відповідно до Інвестиційної програми проводиться у районах Івано-Франківської області представниками підрядних організацій, а саме:

  • на території Надвірнянського району та Яремчанської міської ради представниками ПП "Інтер-Буд-Інвест";
  • на території Долинського та Рожнятівського районах представниками ТзОВ"Західніенерготехнології";
  • на території Калуського району представниками ТзОВ" КМК ЕЛЕКТРО";
  • на території Коломийського району представниками ПП "Стандартенерго";
  • на території Косівського району представниками ТзОВ "ОЛБ ЕЛЕКТРИК".

Тому, коли до вас завітає представник компанії, але без спецодягу підприємства, не варто хвилюватися, а попросіть, щоб він показав документ, який посвідчує його особу та підрядну організацію, яку він представляє.

 

Які ще питання можуть  виникати у клієнтів при заміні приладів обліку, у відповідях фахівців компанії.

  1. Навіщо проводять заміну лічильників?

Заміна лічильників проводиться з метою забезпечення коректного обліку спожитої електричної енергії, що в свою чергу забезпечує правильність розрахунків між споживачем та постачальником е/е. Заміна звичайних лічильників на «інтелектуальні» допоможе обленерго будувати сучасну інфраструктуру на території області, адже такі лічильники функціональніші та надійніші.

  1. Коли лічильники замінюють на «розумні»?

Відповідно до Інвестиційної програми замінюють прості індукційні або електронні лічильники на лічильники з можливістю автоматичної передачі даних та обліку за диференційованими періодами часу (день/ніч). Щороку компанія аналізує регіони області, стан приладів облік у мешканців району та  визначає куди спрямовувати кошти Інвестиційної програми на встановлення таких лічильників. У 2021 році планується встановити 30 тисяч таких лічильників і поступово енергетики планують модернізувати усі прилади обліку області.

Також, замінити звичайний лічильник на «розумний» фахівці компанії можуть за ініціативою клієнта за його заявою. Така заміна здійснюється за кошт клієнта та за умови, що клієнт придбає лічильник, який відповідатиме вимогам обленерго.

  1. Які лічильники встановлюються при заміні?

Прилади обліку, які встановлюють відповідно до Інвестиційної програми, є повіреними, сертифікованими, відповідно до чинного законодавства та нормативно-технічних критерій, що діють на території України. Вони вирізняються серед звичайних лічильників більшою функціональністю, адже не лише вираховують кількість  спожитої електроенергії, а також можуть мати наступні функції:

  • рахувати споживання електроенергії по зонах доби;
  • вимірювати параметри мережі (напруги тощо);
  • захищати від критичних коливань напруги;
  • передавати інформацію енергокомпанії про аварійні ситуації в мережі;
  • тривалий час зберігати в пам’яті лічильника інформацію, яка може бути зчитана для подальшої обробки чи аналізу.

 

  1. Чи може мешканець не дозволити проводити заміну лічильника?

Допуск до електроустановки споживача (до заміни лічильника в тому числі) представників оператор системи розподілу (ОСР) регулюється та регламентується на законодавчому рівні. Відповідальність за недопуск представників енергокомпанії  до електроустановки, споживач несе відповідно до чинного законодавства. Недопуск представника оператора системи розподілу до лічильника є порушенням нормативних документів. У випадку недопуску споживачем представників оператора системи розподілу до лічильника, ОСР у встановленому порядку, згідно чинного законодавства, має право припинити постачання електричної енергії споживачу.

  1. Що робити, якщо є сумніви, що лічильник неправильно облікує спожиту електроенергію?

Якщо у споживача з’явились сумніви щодо правильності роботи засобу обліку та є вагомі підстави так вважати, слід звернутися з заявою у Центр обслуговування клієнтів або через Персональний кабінет. Після подання заяви представник АТ «Прикарпаттяобленерго» проведе технічну перевірку правильності обліку електроенергії. Слід зазначити, що у разі виходу з ладу СМАТ-лічильника, він не накручує додаткову електроенергію, лічильник просто зупиняється (гасне табло).

6.       Хто оплачує заміну лічильника?

Відповідно до нормативних документів, заміна лічильника здійснюються за рахунок замовника або сторони ініціатора, якщо інше не встановлено законом. Якщо лічильник клієнта замінюють відповідно до Інвестиційної програми компанії на поточний рік, усі витрати на становлення «розумного» лічильника бере на себе ОСР. Якщо заміну ініціює клієнт – він і оплачує послугу.

  1. Чи можуть міняти лічильник без попередження мешканця?

Перед проведенням заміни електролічильника представники АТ «Прикарпаттяобленерго» обов’язково попереджують за допомогою засобів телекомунікації споживачів або балансоутримувача, та узгоджують час та дату заміни.

  1. Чи можна повернути назад лічильник, який замінили на новий?

Лише у випадку, якщо цей лічильник є власністю споживача і споживач може це підтвердити відповідними документами та якщо інше не передбачено нормативно-правовими актами.

  1. Чим вигідна для клієнта заміна на СМАРТ  лічильники?

Смарт-лічильники надають можливість економити гроші без зміни енергоспоживання за рахунок переходу на зонний облік. “Розумний лічильник” може рахувати спожиту з 23:00 до 7:00 електроенергію за тарифом, меншим на 50%. Тож якщо вмикати потужні електроприлади в цей час, наприклад, бойлер або електродуховку, можна відчутно зменшити рахунок.

Послугу переходу можна замовити у Центрі обслуговування клієнтів, написавши відповідну заяву, попередньо зрозумівши чи Ваш лічильник оснащений такою функцію. Також цю послугу можна отримати дистанційно. Щоб замовити послугу, клієнту достатньо перейти на сайт компанії www.oe.if.ua і натиснути на кнопку «Замовити розподільчу послугу», яка знаходиться внизу інтерактивного зображення стартової сторінки сайту. Кнопка переадресує на коротку анкету, в якій необхідно вказати номер особового рахунку, прізвище власника рахунку та актуальний номер телефону для зворотного зв’язку. Заповнивши форму, слід натиснути кнопку «Продовжити» та обрати послугу.

Варто звернути увагу, що не тільки встановлення лічильника гарантує зменшення рахунку за світло. Щоб економія була більш відчутною, слід використовувати енергоємні прилади переважно у заявлені години. У сучасному будинку такими приладами є пральні машини, бойлери, електрокотли тощо. Саме їх варто використовувати у нічний час. Для впевненості у результаті можна встановити електромеханічні таймери, які вимикатимуть вибрані прилади на день і вмикатимуть їх у ночі.