Logo mob
Особистий кабінет

19 Вересня 2023, 15:00

Важливо! На Прикарпатті діє програма безкоштовної заміни лічильників

АТ «Прикарпаттяобленерго» продовжує програму безкоштовної заміни приладів обліку на сучасні смарт-лічильники. Програма передбачає заміну лічильників для мешканців Богородчанської, Надвірнянської, Яремчанської, Калуської, Івано-Франківської, Долинської, Рожнятівської, Коломийської та Косівської громади. У 2023 році планується змінити 25 тисяч лічильників, але щоб реалізувати заплановане, енергетики просять споживачів допускати працівників до проведення робіт.

Упродовж останніх місяців траплялися ситуації, коли мешканці будинків перешкоджали заміні приладів обліку. Причин цього робити немає, оскільки заміна на смарт-лічильники в рамках програми безкоштовна. До того ж, сучасні двозонні прилади обліку дозволяють зекономити кошти на спожитій електроенергії за рахунок поділу на «денний» і «нічний» тарифи.

Протягом 23:00-07:00 вартість світла зменшується у два рази. Смарт або розумний лічильник враховує цю економію та самостійно передає дані оператору системи розподілу. Це також є вагомою перевагою, оскільки не потрібно вносити покази щомісяця вручну. Окрім цього, двозонні лічильники забезпечені дисплеєм з індикацією, що дозволяє виявити порушення в роботі лічильника або мережі в цілому.

Якщо споживач не потрапив до програми заміни лічильника, але хоче самостійно змінити прилад обліку на двозонний, – такий лічильник треба придбати самостійно та оплатити його заміну. Далі необхідно звернутися в Центр обслуговування клієнтів (вул. Надрічна. 4Б) або онлайн в особистому кабінеті (https://my.oe.if.ua/consumers) та подати заявку на програмування.

 «Звертаємося до тих, хто потрапив у програму безкоштовної заміни лічильників: просимо надавати доступ до проведення заміни приладів, щоб дозволити нам впровадити план з автоматизації обліку. Цей план погоджений з НЕК «Укренерго», Міністерством енергетики та НКРЕКП», – зазначає начальник відділу організації обліку електроенергії Віталій Прачук.

Зазвичай заміну лічильників проводять підрядні організації, але іноді – долучаються працівники обленерго. Перед тим, як працівник приступає до роботи, він має вказати причину свого візиту, показати службове посвідчення або копію договору про проведення заміни приладів обліку.

Програма безкоштовної заміни лічильників спрямована на зближення відносин між споживачем та оператором системи розподілу – вона дозволяє уникнути непорозумінь через розрахунки, адже дані з лічильника передаються автоматично.