Logo mob
Особистий кабінет

10 Жовтня 2023, 11:09

Відповідаємо на популярні запитання про лічильники

Нещодавно ми опублікували допис, в якому розповідали, що на Прикарпатті діє програма безкоштовної заміни лічильників на «розумні» прилади обліку. Стосовно цієї теми виникло чимало запитань, тож будемо давати відповіді на них.

Чи можливо записатися до програми безкоштовної заміни лічильників?

Щороку в межах програми на Прикарпатті замінюють близько 25-30 тисяч лічильників. Програма визначається та затверджується Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та державних послуг (НКРЕКП). Відповідно до вимог, заміну на багатотарифні лічильники безкоштовно проводять там, де цього вимагає економічна доцільність, автоматизація приладів обліку, можливість знизити втрати та якщо лічильники вийшли зі свого терміну експлуатації. Згідно з цими пунктами, енергетики обирають ділянки (населені пункти або багатоповерхові будинки) та проводять заміну приладів обліку.

Списки споживачів складають безпосередньо перед початком виробничого процесу, узгоджуючи всі обставини та можливості. А про початок роботи по заміні приладів обліку інформують голів ОСББ чи голів сіл або селищних рад за 10 днів до їх початку.

 

Обмеження потужності

Питання, що турбує багатьох споживачів: чи впливає перехід на багатозонні лічильники на обмеження потужності? Відповідаємо!

При укладенні договору про надання послуг з розподілу електричної енергії, фіксується договірна потужність. Якщо споживач використовує електроенергію в рамках дозволеної потужності, жодних обмежень до нього застосовувати не будуть. Якщо клієнт перевищує кількість використаних кіловат, АТ «Прикарпаттяобленерго» залишає за собою право обмежити електропостачання такому споживачу за допомогою функції, що встановлена в лічильнику.

Перевищення договірної потужності загрожує зниженню якості електроенергії для інших прикарпатців. Якщо власнику договору недостатньо потужності, заявку на її збільшення йому слід подати в Центр обслуговування клієнтів (вул. Надрічна, 4Б).

 

Чи має споживач платити за заміну лічильника?

Фахівці АТ «Прикарпаттяобленерго» слідкують за справністю приладів обліку в споживачів та роблять періодичні повірки. Індукційні однофазні лічильники перевіряють раз у 8 років, індукційні трифазні – раз у 4 роки, електронні одно- та трифазні прилади обліку перевіряють раз у 6, 10 і 16 років, залежно від їх типу.

Якщо лічильник потребує заміни, і він непошкоджений, компанія проводить заміну в побутових споживачів безкоштовно. Енергетики також моніторять стан лічильників юридичних споживачів, однак заміну останні мають проводити за свій рахунок після відповідного повідомлення.

Якщо споживач хоче самостійно змінити лічильник, до прикладу, на багатотарифний, він має за власні кошти придбати прилад обліку, що відповідає технічним вимогам (перелік доступний за посиланням https://bit.ly/3ZCwXpv). Далі необхідно разом із копіями розрахункових документів (квитанції, товарного чи касового чека тощо), а також технічних паспортів чи інших документів, що їх замінюють, звернутися за послугою програмування лічильника на вулицю Індустріальна, 34. Після цього подати заявку на встановлення лічильника в Центрі обслуговування клієнтів (вул. Надрічна, 4Б) або онлайн в особистому кабінеті (https://my.oe.if.ua/consumers).

Або ви можете звернутися у сервісні центри, де лічильник підберуть і запрограмують вам самостійно.